Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBelangenbehartigingPOV en COV bouwen ketenkwaliteitssysteem Holland Varken uit: 'Niet meedoen, geen optie'

POV en COV bouwen ketenkwaliteitssysteem Holland Varken uit: 'Niet meedoen, geen optie'

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) maken Holland Varken hét ketenkwaliteitssysteem voor de Nederlandse varkenssector. Dat stelden POV-voorzitter Linda Verriet en COV-voorzitter Laurens Hoedemaker gisteravond op de Algemene Ledenvergadering van de POV in Heteren.

„Holland Varken staat voor betere informatie-uitwisseling en voor verdere kostenefficiëntie in de keten; het wordt in binnen- en buitenland dé naam voor topkwaliteit Nederlands varkensvlees", zeggen de belangenbehartigers in een verklaring.

Aantoonbare waarde

POV en COV hebben de handen ineen geslagen om meer regie te voeren op het kwaliteitssysteem, dat voortbouwt op de beide IKB’s. Het overkoepelende kader wordt opgeschoond, zodat in Holland Varken alleen eisen overblijven met aantoonbare waarde. POV voorzitter Linda Verriet legt uit: „Door zo veel mogelijk onder één kader te brengen wordt het aantal modules verkleind. De kosten worden overzichtelijker en de tarieven lager. Tegelijk kan de varkenshouder blijven kiezen uit diverse certificerende instellingen voor de bedrijfscontroles."

Nieuw onderdeel van Holland Varken wordt een modernere methode voor geborgde informatie-uitwisseling. COV en POV: 'Met nieuwe techniek kan informatie sneller, beter en completer in de keten worden uitgewisseld. Met de aanstaande verplichte identificatie en registratie (I&R) van varkens, biedt Holland Varken meer kansen voor boer én slachter. De boer kan per varken, hok en stal zien wat de invloed is van genetica, voer en management zijn op slachtresultaten. De slachter kan met informatie over de samenstelling van het voer de CO2-voetafdruk per dier berekenen en actief communiceren.'

Marktconcepten

Om Nederlands varkensvlees onderscheidend op de best betalende markten te brengen, gaat Holland Varken volgens COV-voorzitter Laurens Hoedemaker als merknaam een grote rol spelen. „Daar bovenop wordt dit ketenkwaliteitssysteem de basis voor sterke, onderscheidende marktconcepten voor die consumenten die bereid zijn meer te betalen voor duurzaamheid of dierenwelzijn. Het is aan private partijen om dit te realiseren en aantrekkelijke concepten in de markt te zetten."

Beide voorzitters benadrukten dat deelname door álle partijen en ondernemingen in de keten het verschil gaat maken. „Niet meebewegen met de markt, niet meedoen is eigenlijk geen optie."

Nieuwe basis

POV en COV leggen met Holland Varken een nieuwe basis voor de varkensvleessector, vinden de organisaties. 'Boer en slachter kunnen de bedrijfsvoering hiermee optimaliseren en faalkosten elimineren. Ook wordt Holland Varken dé naam van het Nederlandse varkensvlees om toegang tot de best betalende afzetmarkten te behouden en te vergroten.'

Foto van Guus Daamen
Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Bron: POV COV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top