Vlaamse varkenshouders krijgen alleen vergoeding in ruil voor stopzetting

De Vlaamse regering heeft 200 miljoen euro voorzien. Het stikstofakkoord wil het aantal varkens in Vlaanderen tegen 2030 met 30 procent verminderen. Dat betekent dat de varkensstapel ook moet ingekrompen worden. Heel concreet betekent het dat de huidige 5,86 miljoen varkens die er in Vlaanderen zijn met 1,8 miljoen verminderd moet worden. De Vlaamse regering ondersteunt varkenshouders die willen stoppen.
Kleine ondernemingen
Niet elke varkenshouder komt in aanmerking. Enkel kleine en middelgrote ondernemingen (minder dan 250 werknemers en minder dan 50 miljoen euro jaaromzet) die een impactscore hoger dan 0,5 krijgen, bekomen de mogelijkheid om te stoppen en daarvoor een vergoeding te krijgen. De ondernemingen mogen ook niet voor meer dan een kwart in handen zijn van een grote onderneming. Naarmate de stal ouder is, neemt de steun wel af.
Vergoeding
De varkenshouders krijgen een bedrag naargelang het aantal dieren dat werd gehouden in 2021 en verdwijnt. Het gaat concreet om een bedrag van 16 euro tot 838 euro per varken, afhankelijk van de diercategorie en de leeftijd van de stal. Voor zeugen en beren schommelt de vergoeding tussen 362 en 838 euro per stuk, bij mestvarkens tussen de 151 en 53 euro per stuk en bij biggen tussen de 16 en de 44 euro per stuk. Varkenshouders kunnen ook een sloopvergoeding voor de stallen krijgen, van maximaal 40 euro per vierkante meter. Voor het opbreken van verharding op het erf wordt maximaal 8 euro per vierkante meter geboden.
Voorbeelden
Uit rekenvoorbeelden van de VLM blijkt bijvoorbeeld dat een stal van 30 jaar oud met 80 zeugen 67.040 euro waard is. Een stal van 37 jaar oud met 1.800 mestvarkens 158.400 euro. De varkenshouder mag de verkregen vergoeding niet gebruiken om elders opnieuw varkens te gaan houden. Met dat geld een ander varkensbedrijf over te nemen, mag ook niet. De landbouwer mag na de stopzetting in zijn boerderij blijven wonen. Die wordt wel zonevreemd. Als er een andere activiteit in komt, moet er wel een functiewijziging aangevraagd worden.
Interesse
De Vlaamse Landmaatschappij heeft al acht dossiers ontvangen en beantwoordde al ongeveer 250 vragen. De vragen gaan vooral over de veebezetting, de vergunningen, de mate waarin de aanvraag bindend is en over het bepalen van de leeftijd van de gebouwen.
Op de website van de Vlaamse Landmaatschappij is een brochure beschikbaar met meer informatie over de stopzettingsregeling.
Tekst: Matthias Vanheerentals