Oekraïense varkenshouders willen groeien ondanks oorlog

In een onderzoek onder 150 grootschalige varkenshouders met in totaal 2,6 miljoen dieren werd voor de Vereniging van Oekraïense Varkensfokkers duidelijk hoe de varkensstapel zich in 2022 heeft ontwikkeld en welke plannen er zijn voor 2023.
Oorlogsverliezen
Hier uit blijkt dat de oorlogsverliezen niet werden gecompenseerd. Volgens het onderzoek hebben 94 bedrijven vorig jaar hun aantal dieren stabiel kunnen houden met een totaal van 1,4 miljoen - ondanks de moeilijke omgeving. Wel moesten 19 grote boerderijen hun veestapel met in totaal circa 200.000 dieren ofwel een derde inkrimpen naar 350.000 varkens.
Van de overige 37 bedrijven was slechts één op de vijf in staat om de varkensstapel te laten groeien met in totaal 120.000 of 17 procent naar 818.000 varkens. Volgens de Oekraïense varkenshoudersvereniging was de uitbreiding van de productiecapaciteit bij sommige bedrijven niet voldoende om de door de oorlog veroorzaakte verliezen te compenseren.
Stoppen uitbreidingsplannen
Ook gingen delen van de productie verloren door de Russische bezetting van Oekraïense gebieden. Ruim 40 procent van alle bedrijven zag zich genoodzaakt hun uitbreidingsplannen stil te zetten. Voor de groeiende varkensbedrijven lag de focus niet alleen op het vergroten van de veestapel, maar ook op het voltooien of moderniseren van stallen, installaties en faciliteiten en het investeren in nieuwe genetica. Daarnaast ontwikkelden sommige bedrijven zich in de richting van het tot stand brengen van een gesloten productiecyclus of verticale integratie.
Meer varkens in 2023
Volgens het onderzoek van de vereniging zijn 42 grote boerderijen met in totaal meer dan 1,5 miljoen varkens van plan om hun productiecapaciteit in 2023 uit te breiden. Onder hen zijn enkele zeugenhouders die hun veestapel met maar liefst 6.000 dieren willen uitbreiden. Het aanbod van biggen en vleesvarkens wordt hierdoor waarschijnlijk groter. Volgens de vereniging zou de totale voorraad met maar liefst 50.000 varkens kunnen toenemen bij het succesvol vullen van afgewerkte productiefaciliteiten. Deze bedrijven noemen echter de oorlog, risico's op dierziekten door Afrikaanse varkenspest (AVP), hoge productiekosten en personeelsproblemen als belangrijkste obstakels voor ontwikkeling.