Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidKrijgt elke big voldoende biest en is de zeugenmest smeuïg van textuur?

Meer inzicht tijdens Pig Business bijeenkomst Bigoverleving op 23 mei en 31 mei

Krijgt elke big voldoende biest en is de zeugenmest smeuïg van textuur?

De eerste stap naar een betere bigoverleving is inzicht krijgen hoe zeug en biggen presteren. Een zeugenhouder zal zichzelf daarom doorlopend vragen moeten stellen. Hoeveel procent doodgeboren biggen en mummies? Welk percentage biggen heeft een geboortegewicht onder de 900 gram of hebben mijn zeugen smeuïge mest? Deze vragen worden morgenavond 23 mei op de Pig Business bijeenkomst ‘Simpele stappen naar een hogere bigoverleving’ in Veghel aan varkenshouders gesteld, zodat ze meer inzicht krijgt op de bigoverleving en dit op hun bedrijf kunnen verbeteren.

Inzicht in je eigen bedrijf is een van de eerste relatief simpele stappen die een varkenshouder kan maken. De Pig Business bijeenkomst trapt daarom af met een zogenaamde Kahoot quiz met een scorekaart dat op eenvoudige wijze laat zien hoe je bedrijf er wat betreft bigoverleving voor staat. De scorekaart is ook een mooie basis om te zien hoe je het doet ten opzichte van de andere bedrijven en vormt een prachtige aanleiding om tijdens de bijeenkomst relevante vragen te stellen.

Elke fase van de zeug en big is belangrijk

Bigoverleving is een multifactoriële kwestie en nagenoeg elke fase van de zeug en big is belangrijk. Hoe staat het met de biestopname? Krijgen de eerst geboren biggen meer biest dan de laatstgeboren biggen? Is er al een biestscore op het bedrijf gemaakt? Zo niet, dan zou dit een eerste belangrijke stap kunnen zijn? Is er wel een biestscore opgesteld, wordt het absolute niveau gehaald van de norm? Welke verklaring is er voor de doodliggers en zijn de zeugen vrij van stress?

De meest waardevolle lessen

Vragen waar de varkenshouder zelf antwoord op kan geven. Na de Kahoot quiz worden de uitkomsten gedeeld en besproken door een team van deskundigen waaronder dierenarts en onderzoeker Jobke van Hout van Royal GD, Rainier van Gelderen van PorcBusiness en Kor Mast van Preferent K.I. . Maar één van de meest waardevolle aspecten van de nabespreking van de quizresultaten, is de interactie tussen de aanwezige varkenshouders onderling. De meest waardevolle lessen leert men van elkaar. De drie deskundigen zullen na de quiz ook nog drie workshops over bigoverleving geven

Mis deze bijeenkomst niet

Mis de Pig Business bijeenkomst ‘Simpele stappen naar een hogere bigoverleving’ daarom niet. Is morgenavond 23 mei in Veghel geen geschikt moment, volgende week woensdag 31 mei wordt dezelfde bijeenkomst in Heeten (Ov.) gehouden.


Klik hier om aan te melden voor de bijeenkomst op dinsdag 23 mei in Veghel

Klik hier om aan te melden voor de bijeenkomst op woensdag 31 mei in Heeten

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top