Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesAmerikanen houden van vlees en zeggen dat het een gezonde keuze is

Amerikanen houden van vlees en zeggen dat het een gezonde keuze is

Een meerderheid van de Amerikanen eet regelmatig vlees en gelooft dat het een gezonde keuze is, Dat blijkt uit een enquête van het tijdschrift Newsweek onder 1.500 Amerikanen. Uit de peiling komt ook naar voren dat 81 procent van de Amerikanen minstens één keer per week vlees eet, en 10 procent zegt dat ze het slechts één of twee keer per maand aten. Daarnaast vinden de Amerikanen de vleesindustrie ook niet slecht voor het klimaat.

Amerikanen zijn natuurlijk geen Nederlanders, maar eerdere enquêtes van de POV en NVP (Nederlandse Vakbond Pluimveehouders) gaven ook al aan dat 95 procent van de Nederlanders met grote regelmaat vlees eten en 70 procent achter de intensieve veehouderij staat. Grote verschillen in opvatting lijken er niet te zijn.

Uit de Newsweek-peiling blijkt dat 35 procent het zeer eens is met de stelling dat het gezond is om vlees te eten, waarbij 41 procent ‘mee eens’ selecteert en 17 procent ‘noch mee eens, noch oneens’. Slechts 4 procent zegt dat ze het er niet mee eens waren, en nog eens 1 procent geeft aan dat ze het er helemaal niet mee eens waren.

Vraagtekens kweekvlees

Bovendien eet 81 procent van de mensen minstens één keer per week vlees en zegt 10 procent dat ze het slechts één of twee keer per maand eten. Slechts 4 procent en 3 procent van de respondenten geeft aan zelden of nooit vlees te eten.

55 procent van de Amerikanen stelt dat ze zich niet veilig zou voelen bij het eten van in de laboratorium gekweekt vlees en 57 procent zal het niet eten. Hoewel 30 procent van de mensen antwoordt dat ze geloven dat in een laboratorium gekweekt vlees een realistisch alternatief is voor vlees dat van dieren is gemaakt, vindt 51 procent van niet en 19 procent zegt het niet te weten.

Wereld zonder veehouderij werkt niet

Ondanks de grote vooruitgang die de vegetarische en veganistische bewegingen de afgelopen decennia hebben gemaakt, zullen de meeste Amerikanen volgens Newsweek hun op vlees gebaseerde diëten niet snel opgeven. Anna Dilger, hoogleraar vleeswetenschap aan de Universiteit van Illinois, reageert op de enquête: „Een wereld zonder vee is gewoon een wereld die niet werkt. Mensen zouden moeite hebben om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Klagen dat Amerikanen 'weigeren te stoppen met het eten van vlees, is misplaatst en erkent de wetenschappelijke ondersteuning voor vlees niet als onderdeel van een gezond dieet."

Essentieel voor gezonde voeding

Ook de Dublin Declaration of Scientists on the Societal Role of Livestock (Verklaring van wetenschappers over de maatschappelijke rol van de veehouderij) heeft volgens Dilger bevestigt dat vee- en vleesconsumptie essentieel zijn voor gezonde voeding, een sleutelrol spelen in de algehele duurzaamheid van ons voedselsysteem en een belangrijke pijler vormen van economische welvaart over de hele wereld.

„Landbouwsystemen zouden onhoudbaar zijn, aangezien vee een sleutelrol speelt bij het gebruik van marginale gronden om voedsel te produceren en bij het recyclen van bijproducten uit andere delen van het voedselsysteem. Op veel plaatsen in de wereld vormt vee de basis van gezonde financiële systemen. Zoals vee is een van de weinige bezittingen die vrouwen in sommige samenlevingen kunnen bezitten, en is een middel voor gendergelijkheid en economische ontwikkeling", aldus Dilger.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Bron: Newsweek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top