Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenCamera meet vetkwaliteit varkenskarkassen

Camera meet vetkwaliteit varkenskarkassen

Een camera aan de slachtlijn in de Vion slachterij in Boxtel meet realtime de karkassen. Daarmee is direct de vetkwaliteit inzichtelijk en kan op basis daarvan worden bepaald voor welke afzetmarkt het vlees het meest geschikt is. Vraag en aanbod worden zo beter op elkaar worden afgestemd. De varkenshouder krijgt realtime-inzicht in de kwaliteit van zijn geleverde varkens en kan op basis daarvan de fokkerij- en het voer beter sturen. Dit als onderdeel van de Slimme Varkensketen.

De Slimme Varkensketen heeft als ambitie het realiseren van een systeemdoorbraak in de keten van productie, verwerking en afzet van varkensvlees. Er wordt toegewerkt naar vraag gestuurde ketens die starten bij de afnemer en worden gevoed door de behoeften van de consument. Een onderdeel hiervan is: ’Sturen op kwaliteit’. Hierin werken Fransen Gerrits, Vion Food Group en Topigs Norsvin’ (met ondersteuning van Connecting Agri & Food) aan een stap voorwaarts richting een slimme varkensketen. Binnen deze keten wordt slim omgegaan met data gericht op de gezondheid van het individuele dier en de kwaliteit van het eindproduct. In het project ‘Sturen op kwaliteit’ worden de data vergeleken met data uit andere ketenschakels en vervolgens gekoppeld aan fokkerij- en voerdata. Zo wordt nu onderzocht of, en zo ja hoe, het mogelijk is om te sturen op verschillen in vetkwaliteit. Daarbij spelen spekdikte, kleur en met name hardheid een grote rol. In dit kader is in de Vion slachterij in Boxtel aan de slachtlijn een camera opgehangen die de vetkwaliteit van het karkas meet. Het doel is dat de camera realtime de karkassen meet, zodat de vetkwaliteit direct inzichtelijk is en op basis daarvan kan worden bepaald voor welke afzetmarkt het vlees het meest geschikt is. Op deze manier kan Vion vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.

Data vergelijken

Wageningen universiteit (WUR) berekent voor het project de algoritmes die worden gebruikt voor de vertaling van de beelden naar indicatoren voor vetkwaliteit. Het is de bedoeling dat de varkenshouder in de toekomst zijn of haar gegevens direct kan inzien via FarmingNet. Op basis hiervan kan hij/zij met bijvoorbeeld de voerleverancier of fokkerijorganisatie afstemming zoeken voor een verdere optimalisatie.

Zacht vet


Te zacht vet ontstaat door meer onverzadigde vetzuren. Op de hardheid van vet kan worden gestuurd door de voersamenstelling en onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn om te sturen met fokkerij. Te zacht vet geeft problemen met de kwaliteit van verder verwerkte producten (zoals drooghammen en bacon). Hoe vroeger in de keten de vetkwaliteit in beeld is, hoe beter hierop kan worden gestuurd. Zo moet de bacon voor de Engelse markt aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de A-slice kwaliteit. Doordat Vion het vet meet aan de slachtlijn kan ze voor deze markt de juiste karkassen selecteren.

Verbetering kwaliteit

Als Vion haar cameratechnologie werkend krijgt zoals ze graag wil, biedt dit voor de slachterij geweldige andere meetmogelijkheden. Op deze manier kan worden gewerkt aan verbetering van de kwaliteit, wordt vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd, faalkosten gereduceerd en een stap gezet in het verduurzamen van de varkensvleesketen.

Kennispartners

In het kader van de Slimme Varkensketen werken diverse kennispartners samen om de gezondheid, het welzijn en de vleeskwaliteit van de dieren te verhogen. Ze combineren daartoe meerdere databronnen. Het is één van de projecten van AgriFoodInnovation en wordt mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant en de Provincie Noord-Brabant.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief

Bron: AgriFoodInnovation

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top