Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingLivar-varkens gevoerd met lokaal graseiwit van Grassa

Livar-varkens gevoerd met lokaal graseiwit van Grassa

Livar, bekend van de Limburgse kloostervarkens, gaat samenwerken met Grassa dat graseiwit produceert. Het partnerschap is gericht op het leveren van hoogwaardige eiwitten, afkomstig van Limburgs gras aan biggen.

Door het graseiwit toe te voegen aan het voer van de biggen, wordt volgens beide partijen een belangrijke stap gezet naar een duurzame en circulaire voedselketen. Livar-varkens worden grootgebracht met granen afkomstig uit de eigen regio. Door eiwitten uit lokaal geproduceerd gras toe te voegen aan het varkensvoer wordt nog meer nadruk gelegd op lokale grondstoffen. ‘Het eiwit gewonnen uit Limburgs gras is een bron van voedingsstoffen met een hoogwaardig aminozuurprofiel en een lagere CO2-uitstoot dan veel reguliere eiwitbronnen’, aldus Grassa en Livar.

Effecten nieuw voer

Naast lokaal geproduceerd voedsel hecht Livar naar eigen veel waarde aan het produceren van smaakvol vlees. ‘Het toevoegen van hoogwaardige eiwitten aan het rantsoen van hun varkens draagt hieraan bij. In het afgelopen jaar zijn bij Livar proeven gedaan met het toevoegen van Grassa’s eiwit aan het biggenvoer en daaruit volgden positieve resultaten. De groei van de Livar-varkens blijft gelijk bij deze verandering van spijs.’

Blik op de toekomst

De komende tijd wordt verder gewerkt aan het testen en ontwikkelen van het gebruik van graseiwit in zeugenvoeding. Op termijn zal ook worden gekeken naar een ander eindproduct van Grassa, ontsloten gras, voor toepassing in het ruwvoer. Zo willen beide partijen de duurzame en circulaire voedselketen verder ontplooien.

Groenere mest

Grassa is trots dat Livar haar graseiwit omarmt. 'De samenwerking tussen Grassa en Livar past bij de overeenkomsten die we hebben op het gebied van lokaal geproduceerd voedsel", aldus Bob Lambrechts, Commercieel Directeur van Grassa. Ook bij Livar zijn ze enthousiast. 'In de stal zagen we dat de biggen het voer met Grassa-eiwit lekker vonden en goed aten. Qua groei en gezondheid zagen we geen verschillen. Enkel aan de groenere kleur van de mest is te zien dat de biggen voer met graseiwit krijgen”, zo vertelt Rik Verheijen, bedrijfsleider varkenshouder bij Livar.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Livar

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top