Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenSlimme camera kan realtime vetkwaliteit bij slacht meten

Slimme camera kan realtime vetkwaliteit bij slacht meten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
De vetkwaliteit van een varkenskarkas is realtime te meten met een camera aan de slachtlijn en een algoritme dat de beelden vertaalt. Door het realtime meten van de vetkwaliteit is te bepalen voor welke afzetmarkt het vlees het geschiktst is.

Aan dit project werken Fransen Gerrits, Topigs Norsvin en Vion Food Group samen met ondersteuning van Connecting Agri & Food. Het realtime meten van het karkas biedt volgens de onderzoekers ook mogelijkheden voor varkenshouders om beter te sturen op de vetkwaliteit van de varkens en de afzetmarkt waarvoor zij produceren. Bacon voor de Engelse markt moet bijvoorbeeld aan bepaalde voorwaarden voldoen om A slice-kwaliteit te krijgen. Door het meten aan de slachtlijn kunnen hiervoor de juiste karkassen worden geselecteerd.

(Tekst gaat na het kader verder)

Sturen op vetkwaliteit

Om de kenmerken spekdikte, kleur en hardheid te kunnen meten is behalve de camera ook een algoritme ofwel een wiskundige formule nodig dat de beelden vertaalt naar de indicatoren voor de vetkwaliteit. Wageningen UR heeft deze algoritmes berekend. De data die bij het meten van de karkassen beschikbaar komen, worden vergeleken met data uit andere ketenschakels en gekoppeld aan fokkerij- en voerdata. Zo worden in samenwerking met de verschillende projectpartners de relaties onderzocht om beter te sturen op vetkwaliteit. '

Beter afstemmen afzetmarkt

In de toekomst kunnen varkenshouders dan de data over de vetkwaliteit van de geleverde varkens direct inzien via FarmingNet, zodat ze met bijvoorbeeld de voerleverancier of fokkerijorganisatie kunnen zoeken naar optimalisatie van de vetkwaliteit voor de afzetmarkt waarvoor zij produceren. Op de hardheid van het vet is dan bijvoorbeeld te sturen met de voersamenstelling en is er invloed van de fokkerij op de vetkwaliteit. Te zacht vet ontstaat onder andere door meer onverzadigde vetzuren in het voer.

Het project kan nog geen resultaten laten zien of de camera en het algoritme inderdaad zorgen voor een effectieve meting van de spekdikte. Maar als de onderzoekers hierin slagen, biedt dit nieuwe meetmogelijkheden voor de toekomst. Door het bij elkaar brengen van de kennis van voer, genetica en slachterij hopen de bedrijven dat dit leidt tot verbetering van de kwaliteit; het beter afstemmen van vraag en aanbod en het reduceren van faalkosten.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Wallpaper Flare

Bron: SmartFarming.nl

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top