Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenLaat je inspireren en durf je beste varkensidee op te sturen

De ideeënbus van Het Beste Idee van Varkensland is open

Laat je inspireren en durf je beste varkensidee op te sturen

De inzending voor Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) is weer geopend. Varkenshouders, medewerkers, erfbetreders, veehouderijtechneuten en andere mensen met passie voor de varkenshouderij kunnen tot 1 september 2023 hun beste idee voor de varkenshouderij opsturen. Dat hoeft niet altijd een grootse uitvinding te zijn, maar kan ook iets eenvoudigs zijn om het leven van varkenshouder en varken positief te beïnvloeden. Heb je zo’n idee? Stuur het in en wie weet win jij HBIVV 2023.

De Nederlandse varkenshouderij staat bekend om haar vooruitgang en innovatie. Voor elk probleem of uitdaging is er wel iemand in de sector die een nieuwe techniek of praktische oplossing bedenkt. Dat er een grote innovatiekracht is, bewijst HBIVV. Al sinds 2016 laten mensen uit de hele sector zien dat ze barsten van de goede ideeën en dat deze ook daadwerkelijk ingevoerd en gebruikt worden in de varkenshouderij. Dat zijn niet alleen de winnaars van HBIVV, maar ook talloze andere personen die relevante en prachtige uitvindingen naar voren brachten. HBIVV is namelijk ook een podium voor ‘uitvinders’ om hun product of idee in de spotlichten te zetten. Veel bedrijven en organisaties raakten geïnteresseerd om een idee op te pakken en verder te ontwikkelen of toe te passen. Elk idee draagt bij aan de verdere ontwikkeling van een toekomstgerichte en perspectiefvolle varkenshouderijsector. Heb jij een out of the box-idee of praktische oplossing voor een vraagstuk dat bijdraagt aan duurzaamheid, dierenwelzijn en milieu? Durf het aan om jouw beste idee in te sturen en laat je inspireren door de beste en leukste inzendingen van de afgelopen zeven jaar.

De winnaars van HBIVV

2016 Nieske Neimeijer - Het voedselbos: „Op een natuurlijke en gezondere manier varkens houden, een smakelijk kwalitatief mooi stuk vlees produceren en de kwaliteit van de natuur en het landschap verbeteren.” Haar idee: een voedselbos voor haar eigen varkens.

2017 Anette van der Aa - Beslisondersteuner euthanasie: „De beslisondersteuner draagt bij aan een weloverwogen en transparante beslissing omtrent euthanasie. Deze wetenschappelijk te onderbouwen tool helpt de varkenshouder en medewerker bij een weloverwogen en verantwoord euthanasiebeleid.” Het idee van Anette is verder ontwikkeld en ze heeft hier in 2019 zelfs de Animal Welfare Award mee gewonnen.

2018 Fleur Bartels - Pig-Up-Power: „Een combinatie van natuurlijk gedrag van varkens (het wroeten) en de intelligentie van varkens. De bedoeling is om, door gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens, energie op te wekken en een positieve bijdrage te leveren aan het dierenwelzijn.”

2019 Ruud Pothoven en Ben Bruurs - Mobiele slachterij: Juist het laatste stukje van het leven van hun dieren moeten ze uit handen geven en dat voelt niet goed. „Slachten op de boerderij, in hun vertrouwde omgeving, zou de dieren een reis naar het slachthuis besparen.”

2020 August Offenberg, Jeroen Koks, Rob Nieuwenhuis en Otto Offenberg - Zonvarken: Met dit varkenshouderijconcept willen de initiatiefnemers laten zien dat maximaal dierenwelzijn, minimale emissies van CO2, ammoniak, fijnstof en geur én een gezond inkomen voor de boer prima samen kunnen gaan. „Een Zonvarken-boerderij is met 50 zeugen en bijbehorende biggen kleinschalig van opzet.” In 2023 is Zonvarken een samenwerking aangegaan met Jumbo Supermarkten.

2021 Coen en Marlijn van Gorp – Koken voor Blije Varkens: Met hun originele voertechniek hebben varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp een oplossing bedacht voor twee grote uitdagingen: behoud van krulstaarten en minder uitstoot van stikstof en fosfaat. Met hun Koken voor Blije Varkens bieden ze het varken speciaal bereide voeding dat rust geeft in de darmen.

2022 Sander Baijens – BigLife:
BigLife moet door middel van technologie en data doodliggen van biggen verminderen. In de try-outfase realiseerden ze met het prototype op hun bedrijf maar liefst 50 procent minder doodliggers bij de biggen in de eerste drie levensdagen. Op dit moment wordt het idee doorontwikkeld.

De leukste inzendingen

2018 Leerlingen technasium Stellingwerf college - Zelfontworpen varkensspeeltjes: Studenten van een technasium (4 havo en 4 vwo) kregen de opdracht om varkensspeelgoed te ontwerpen. De leerlingen hadden geen agrarische achtergrond en de ideeën die naar voren kwamen waren daardoor soms verrassend out of the box.

2019 Erik Pel en Hans van der Poel – Varkensborstel: „Lichaamsverzorging is belangrijk voor een varken, omdat het varkens zichzelf wil beschermen tegen jeuk of huidirritatie. Om aan deze natuurlijke behoefte te kunnen voldoen, het dierenwelzijn te verbeteren en draagvlak voor de sector te vergroten is een varkensborstel ontworpen.“ Ondanks dat dit idee de finale net niet heeft gehaald, is dit idee verder onderzocht door VKON, met onder andere gedragsobservaties en andere dataverzameling.

2020 Daan Smits - Welfare Ballfeeder: „Een nieuw hokverrijkingsproduct passend bij de wroetbehoefte van een varken, en een remedie tegen bijten.” Het betreft een voedersysteem waarin de dosator uitgevoerd is met een bal van rubber. Wanneer het varken de bal met de neus omhoog wroet, komt steeds een kleine hoeveelheid droog geperste luzerne beschikbaar.

2021 Wilko Hendriks, Eelco van de Hoef, Rikjan Schuttevaar - Happy Feeder: Wederom een origineel hokverrijkingsidee. Om het welzijn van de varkens te vergroten hebben Smits Agro, AgruniekRijnvallei en varkenshouder Wilko Hendriks van Fokbedrijf Hendriks samen de Happy Feeder met bijpassend verrijkingsmateriaal (Agrumix Wroetstimulans) ontwikkeld. Dit idee is in de afgelopen jaren verder onderzocht, uitgewerkt en doorontwikkeld in samenwerking met VKON.

2022 Marcel Berkvens - GierBier®:
GierBier® is een blond speciaal biertje dat is gebrouwen met schoon water uit de (varkens)mestverwerking. „Schoon water, demi water kwaliteit, wordt gebruikt om dit rete lekkere bier te brouwen. Hiermee is dit het meest circulaire bier van Nederland.”

Tijdslijn nu tot finale

• 1 juni opening ideeënbus HBIVV 2023
• 1 september laatste kans om je idee in te sturen
• Medio september Studentenchallenge
• 13 september Adviesteam overleg: finalisten bekend
• 4 oktober Masterclass
• 25 oktober Pitchtraining
• 16 november 2023 Finale Het Beste Idee van Varkensland 2023

Durf jij het aan?

Durf jij deze uitdaging aan te gaan? Dien je idee in via de QR-code of hetbesteideevanvarkensland.nl/mijnidee/ en maak kans op die felbegeerde titel Winnaar van Het Beste Idee van Varkensland 2023.

Het Beste Idee van Varkensland is een initiatief van Coöperatie Varkensartsen en VKON en wordt ondersteund door partners: Aeres Hogeschool, Agrifirm, CenSAS, COV, Royal GD, HAS Green Academy, LTO Noord, Pig Business, POV, Rabobank, Topigs Norsvin, Westfort en ZLTO.

Tekst: Reinout Burgers
Beeld: HBIVV

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: VKON

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie

Column: Subsidieer reststromen

‘Het landbouwakkoord is geklapt’ staat er met koeienletters in de Nederlandse kranten. Groot nieuws maar eigenlijk was dit voor menigeen totaal geen verrassing. Staghouwer lukte het niet ; waarom zou het Adema met dezelfde ambtenarengroep dan wel lukken?
2023-64Politiek en beleid1 reactie

Column: Hartstikke cool!

‘Varkens zijn cool!’ staat op de shirts van Big Challenge. De stichting van boeren en periferie die in juni van elk jaar de Alpe d’Huez beklimmen voor het goede doel de KWF Kankerbestrijding.
2023-65Maatschappij

‘Circulaire varkenshouderij zorgt voor sterkere positie’

Zuidoost-Nederland wil een voortrekkersrol vervullen in de transitie naar een circulaire, duurzame varkenshouderij. De ambitie is geformuleerd in het programma ‘Het Circulaire Varken’. Programmamanager Eppo Timmer denkt dat dit veel kansen biedt.
2023-67Ondernemen

Laat je inspireren en durf je beste varkensidee op te sturen

De inzending voor Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) is weer geopend. Varkenshouders, medewerkers, erfbetreders, veehouderijtechneuten en andere mensen met passie voor de varkenshouderij kunnen tot 1 september hun beste idee opsturen.
2023-610Ondernemen
Grote tomen biggen doen een stevig beroep op de zeug. Dat begint al in de dracht, zeker tijdens de laatste groeispurt van de biggen. En tijdens het zogen wanneer alle biggen bij de moeder blijven drinken.

Genetica en voeding trekken steeds meer samen op

De enorme stijging, onder meer door de Deense genetica, van het aantal geboren biggen bepaalt het beeld van de zeugenhouderij. Kraamstallen puilen uit; veertig biggen per zeug per jaar is geen uitzondering meer.
2023-612Fokkerij
Jodie Mentink en Bart Jannink leerden elkaar kennen op een varkensbedrijf waar ze allebei werkten.

‘TN50-zeug speelt sleutelrol in verbetering rendement’

De jonge ondernemers Bart Jannink en Jodie Mentink runnen sinds anderhalf jaar een varkensbedrijf. In die periode pasten ze de koers behoorlijk aan. Zo kozen ze bewust voor de TN50-zeug; volgens hen een sterke en stabiele zeug met een langere levensduur.
2023-616Ondernemen
De voerkosten bedragen 60 procent van de bedrijfskosten.

Scherpe voerconversie wordt steeds belangrijker

Voer blijft de grootste kostenpost bij de productie van varkensvlees. De voerkosten bedragen 60 procent van de bedrijfskosten. Een steeds scherpere voerconversie heeft een directe positieve invloed op de rentabiliteit en het resultaat.
2023-620Ondernemen
Het gaat nu allemaal goed met de prijzen van de varkens, al moeten er nog veel schulden afbetaald worden.

‘Liever verdergaan door betere prijzen varkensvlees’

Slechts 236 varkenshouders hebben een aanvraagdossier ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij voor een steunregeling voor de stopzetting. In het varkensmilieu klinkt het echter dat de regeling veel te laat is gekomen. „Het gaat nu goed met de prijzen.”
2023-624Markt
De aanvullende eisen vergen de nodige investeringen, en het is maar de vraag in hoeverre varkenshouders die ook gaan doen.

Aanscherping eisen Beter Leven zet boeren voor het blok

Per 1 januari 2025 scherpt de Dierenbescherming de eisen aan voor het Beter Leven-keurmerk voor varkens. Voor sommige ondernemers zal dit aanzienlijke investeringen vergen. Deelnemers krabben zich nu achter de oren: gaan we hierin mee?
2023-626Diergezondheid
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top