Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVarken gaat aanzienlijk duurzamer om met humaan eetbaar eiwit

Varken gaat aanzienlijk duurzamer om met humaan eetbaar eiwit

Varkens produceren meer voor de mens eetbaar eiwit dan dat ze zelf opeten ofwel varkens zijn zeer efficiënt in het omzetten van ‘niet voor de mens eetbaar eiwit’ naar ‘voor de mens eetbaar eiwit’. Het varkens gaat dus aanzienlijk duurzamer en efficiënter om met eiwit. Dat blijkt uit een berekening van het Franse landbouwinstituut INRA (l’Institut National de la Recherche Agronomique) naar de humane eetbare eiwitconversie efficiëntie.

Veel diervriendelijke en milieuorganisaties maar ook overheden gebruiken voor de cijfers van ‘eiwitefficiëntie’ van vlees dat er 4 tot 6 kg plantaardig eiwit nodig is om 1 kg dierlijk eiwit te produceren, maar volgens een onderzoek van het Franse INRA is dit te kort door de bocht, want niet alle eiwitten die dieren eten zijn eetbaar voor de mens. Daarom maakten het INRA een berekening naar de ‘eetbare’ netto-eiwitefficiëntie (humane eetbare eiwitconversie efficiëntie) van verschillende diersoorten, waaronder het varken.

Eetbaar eiwit

Het Franse instituut deelde de hoeveelheid eetbaar eiwit in het varkens - zoals spier, bloed, vet en gelatine - door de hoeveelheid eetbaar eiwit opgenomen door het varken via het voer. Eetbaar eiwit wordt gedefinieerd als het aandeel eiwit dat rechtstreeks kan worden opgenomen en gebruikt in de menselijke voeding.

Verschillende grondstoffen hebben een ander aandeel eetbaar eiwit. Voor maïs wordt geschat dat 15 procent van het eiwit rechtstreeks gegeten wordt door mensen. Indien volop zou worden ingezet op plantaardige eiwitbronnen zou dit maïseiwit voor 32 procent voor de mens eetbaar zijn. Voor sojaschroot rekende men op 60 procent tot maximaal 90 procent en voor koolzaadschroot 0 procent tot maximaal 55 procent eetbaar eiwit.

Netto-productie

Op deze manier berekende het instituut voor de huidige gangbare Franse varkensproductie een eiwitefficiëntie van 1,06. Varkens produceren een netto-productie van eetbaar eiwit. Er wordt meer eetbaar eiwit geproduceerd dan opgenomen door het varken.

Hierbij werd nog geen rekening gehouden met de kwaliteit van het eiwit. De samenstelling van dierlijk eiwit sluit namelijk dichter aan bij de menselijke behoefte dan bepaalde plantaardige bronnen.Voor de biologische varkenshouderij werd een efficiëntie berekend van ongeveer 0,4. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de wat mindere technische productieresultaten en vooral het aanbod aan grondstoffen dat kan gebruikt worden in biologisch varkensvoeder, die voor een groot deel bruikbaar zijn voor menselijke consumptie.

Simplistische en negatieve benadering

De Franse onderzoekers beseffen dat hun berekening tot discussie zal leiden. Want als uitsluitend wordt ingezet op plantaardig eiwit voor menselijke consumptie zouden bijvoorbeeld de landbouwpercelen waarschijnlijk worden ingevuld met andere gewassen, die veel eetbaar eiwit bevatten.

Maar wat de berekening van INRA wel laat zien is dat er bij een aantal wetenschappers een stijgende bezorgdheid is over de volgens hen vaak te simplistische en negatieve benadering ten opzichte van dierlijke productie.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Bron: INRA

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top