Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu

Is een infectiearme omgeving mogelijk?

Resultaten HyCare-methode
Resultaten HyCare-methode Beeld: MS Schippers
Het treffen van de juiste maatregelen, werken volgens protocollen, discipline en toewijding maakt het zeker mogelijk om een infectiearme omgeving te creëren.

Hoe dit bereikt kan worden? Door de volgende maatregelen te treffen:

  1. Poriënvrije vloeren en wanden
  2. Een schone stal door grondige reiniging en desinfectie na elke ronde
  3. Preventieve ongediertebestrijding
  4. Schoon en kiemvrij drinkwater

Een goede externe en interne biosecurity is daarbij noodzakelijk.

Dit alles wordt geborgd in de HyCare-methode. “We hebben op dit moment zo’n 25 HyCare-stallen draaien en daar zullen naar verwachting dit jaar nog eens 50 varkensbedrijven bij komen. Ook internationaal neemt de belangstelling toe ”, aldus Arjan Wermink, Hygiëne Specialist bij MS Schippers.

Resultaten HyCare-methode

HAS Hogeschool en Fachhochschüle Sudwestfalen hebben de resultaten in de HyCare-stal gemonitord. En onderstaande resultaten zijn bereikt met de HyCare-methode:

  • 94% minder antibioticagebruik
  • 5-10% efficiëntere omgang met het opgenomen voer
  • 10% hogere groei
  • 41% minder uitval
  • Een betere classificatie (bij slacht)

HyCare in de praktijk

Deze goede resultaten zien we ook terug bij varkensbedrijven die hun reguliere stal omgebouwd hebben tot een HyCare-stal met bijbehorende managementaanpak. Deze bedrijven hebben zichtbaar een beter rendement. Antibiotica hoef nog maar sporadisch ingezet te worden, de varkens benutten het voer beter waardoor ze over kunnen stappen naar minder luxe voer, de uitval is afgenomen en de varkens groeien harder, waardoor afdelingen eerder leeg zijn.

Tekst: MS Schippers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top