Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu

"Afrekenen met salmonella!"

Beeld: MS Schippers
Besmetting met de salmonellabacterie komt op vrijwel elk varkensbedrijf voor. In een praktijkproef zijn gespeende biggen uit hetzelfde koppel opgelegd in een traditionele stal en in een HyCare-stal. Voor de RBD monitoring wordt op elk vleesvarkensbedrijf in Nederland elke 4 maanden 12 bloedmonsters genomen van vleesvarkens die tegen het slachtgewicht aan zitten. Deze bloedmonsters worden onder andere getest op de hoeveelheid antistoffen tegen salmonella. Aan de hand hiervan krijgt een bedrijf de score 1, 2 of 3.

Salmonella bij gespeende biggen

De proef toonde aan dat de gespeende biggen in een HyCare-omgeving gevrijwaard bleven van salmonella. Drie opeenvolgende trimesters werden alle bloedmonsters van HyCare-biggen zes weken na opleg, negatief getest op salmonella. Van biggen uit hetzelfde koppel, maar dan opgefokt in een traditionele opfokafdeling, liepen de bloedwaardes fors op en gingen over de kritische grens.

Salmonella bij vleesvarkens

Dat gevrijwaard blijven van salmonella zette zich bij de HyCare-vleesvarkens voort. Alle mestmonsters van varkens met een leeftijd van 16 weken in een HyCare-stal zijn negatief getest op Salmonella. In de mestmonsters van vleesvarkens uit de traditionele stal werden wel grote aantallen Salmonellakiemen vastgesteld.

Toetsing met “slofjesmethode”

Om die ongekende resultaten extra te toetsen, is ook nog met speciale slofjes door de stal gelopen. Er zijn monsters verzameld op de centrale gang, op de controlegang en in de hokken van biggen, jonge en oude vleesvarkens. De mest op de slofjes werd onderzocht om duidelijk te maken of er wel of geen salmonella werd gevonden. In dit geval scoorden al de slofmonsters negatief op salmonella.

Volgens varkensdierenarts Trudy van der Ven van het KDV (Keten Duurzaam Varkensvlees), die hier onderzoek naar gedaan heeft in 2016, blijkt dat deze methode een zeer betrouwbare uitslag te geven of de stal besmet is of niet (bron Pigbusiness.nl).

Kiemarmer met HyCare

“Dit bewijst dat varkensbedrijven met een HyCare-methode kiemarmer zijn te krijgen en te houden,” benadrukt Wermink. “Vloeren in HyCare-stallen zijn gecoat waardoor ze met de juiste producten grondig zijn te reinigen en te ontsmetten. Een adequate ongediertebestrijding en het continu behandelen van drinkwater werpen ook hun vruchten af. Maar de varkenshouder moet het uiteindelijk wel doen en consequent volhouden. Wij coachen hem daar bij.”

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top