Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenOndernemen in Zuid-Spanje met Ibérico-varkens

Ondernemen in Zuid-Spanje met Ibérico-varkens

Iberico varkens
Op woensdagavond 16 mei a.s. is er weer een thema-avond van Pig Business. Gastspreker in Nederweert-Eind is een varkenshouder die in Spanje op meerdere locaties Ibérico-varkens houdt. Zijn zeugenstapel alleen al telt in totaal ruim 4.500 dieren.

Van nature is dit fameuze varkensras afkomstig uit het zuidwesten van Spanje, vlakbij de Portugese grens. Hier liggen veel uitgestrekte velden met eeuwenoude eikenbomen die nog stammen uit de Romeinse tijd. De Spaanse boeren dragen zorg voor het onderhoud van deze bomen omdat deze voor hen van grote waarde zijn. De varkens hebben een donkerbruine kleur en ze eten het liefst knollen en eikels. Dankzij dit speciale dieet en de enorme vrijheid waarin ze leven, is het vlees van Ibérico-varkens van een hoge kwaliteit. De varkenshouder in kwestie, Gerben Nooyen, zal vertellen hoe hij in zijn varkenshouderijtak de vleesvarkens voedt, slacht en vermarkt.

Unieke smaak

De unieke smaak van het vlees van Ibérico-varken is te danken aan hun voeding. Gehuisvest in de natuur vallen vanaf de herfst verschillende soorten eikels van de bomen en daarmee vreten de varkens zichzelf helemaal vol. Deze periode duurt van november tot en met maart. De grote hoeveelheden eikels maken de varkens dik. Het unieke aan deze varkens is dat ze dit als vet opslaan in hun spierweefsel. Dit intramusculaire vet geeft bij bereiding veel smaak af. Het vlees is rijk aan omega 9 wat goed is voor de gezondheid. De huisvesting en de voeding ziet er bij varkenshouder Nooyen iets anders uit dan gebruikelijk. Hoe precies? Dat zal hij vertellen.

Pata Negra

U heeft ongetwijfeld wel eens van Pata Negra gehoord. Dit is een Spaanse ham die bekendstaat als een van de beste rauwe hamsoorten ter wereld. Het wordt vaak gebruikt in tapas; de kleine Spaanse hapjes. Pata Negra betekent ‘zwarte poot’ wat verwijst naar de poot van het Ibérico-varken waar deze ham afkomstig van is. Naast de bekende Ibérico-ham zijn er nog meer vleessoorten erg populair die afkomstig zijn van het Ibérico-varken. Ook de vermarkting van het vlees geproduceerd op de varkenshouderij van Nooyen komt op 16 mei tijdens de thema-avond ‘Markt & Vlees’ in Ons Boerenerf aan de orde.

Meld u aan voor onze thema-avond ‘Ondernemen’ met gastspreker Gerben Nooyen en verschillende interessante workshops.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Just Good Food

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
16mei2018

Thema-avond: Ondernemen

Kom woensdag 16 mei 2018 naar de thema-avond Pig Business “Ondernemen” bij showroom Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
16 mei te Nederweert-Eind
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top