Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenGastspreker Gerben Nooyen: Ondernemen in het Mekka van het Ibérico-varken

Gastspreker Gerben Nooyen: Ondernemen in het Mekka van het Ibérico-varken

Ondernemer Gerben Nooyen, gastspreker op de thema-avond Ondernemen van PIg Business
Ondernemer Gerben Nooyen, gastspreker op de thema-avond Ondernemen van PIg Business
Op 16 mei a.s. organiseert Pig Business een thema-avond. Ditmaal is in Nederweert-Eind de gastspreker Gerben Nooyen. Hij is ondernemer/varkenshouder en verwaardt in Spanje ruim 60.000 Ibérico-vleesvarkens. Nooyen produceert ze, slacht ze en maakt er bovendien hammen en worst van. En dat allemaal in eigen beheer. Tot slot verkopen ze hun exclusieve El Porquero - Ibérico - ham deels via een eigen winkelconcept.

Gerben Nooyen, bekend van de roostervloeren, is ook het varkenshouden wel toevertrouwd. Hij stamt uit een oud varkenshouderij-geslacht, dat begin deze eeuw met de varkenshouderij uitweek naar Spanje. De zeugenstapel, verdeeld over vijf locaties in Spanje telt nu ruim 4.500 dieren. De hoofdvestiging staat in Agramunt. „De familie heeft besloten in Spanje in de vleesvarkens te gaan”, verduidelijkt Nooyen. „Dat deden we toen er nog veel Nederlandse ‘witte’ biggen naar Spanje werden geleverd. Daarbij waren we overigens één van de eersten die rechtstreeks vanaf het bedrijf in Nederland biggen leverden naar Spanje. Dus niet via een overlaadplaats.”

Overvoerd met varkens

Het komt er kortweg op neer dat de familie Nooyen met de tweede opkoopregeling volledig in Spanje in business ging met de varkenshouderij. „Samen met een Spaanse partner gingen we in de handel; later namen we ook een slachterij over. Daar werden traditioneel witte varkens geslacht: om de andere dag een vrachtwagen vol. Echter, de Spaanse markt raakte overvoerd met varkens. Dit resulteerde erin dat er ook veel van de fameuze Ibérico-zeugen geslacht werden. En daarin zag ik nieuwe kansen om in Spanje te ondernemen in de varkenshouderij.” Hij had dus het fameuze bruin/zwarte Ibérico-varken op het oog: een wat kleiner varken, nog weinig gedomesticeerd, met een relatief lage vruchtbaarheid en veel (intra)musculair vet. Over de populariteit zegt Nooyen: „Een Spanjaard slaat nog liever zijn vakantie over dan dat hij zich zijn Ibérico-ham en aanverwante producten moet ontzeggen.” Gerben noemt de markt van het Ibérico varken, in tegenstelling tot de ‘witte’ varkensmarkt, ‘redelijk overzichtelijk’.

Ten goede gekeerd

Op enig moment ontstond er door de zeugenschaarste een situatie van meer vraag dan aanbod van vette Ibérico-vleesvarkens. Nooyen: „Eigenlijk zijn we nog net iets te vroeg ingestapt. Dat was op het moment in de crisis dat er voor ‘witte’ vleesvarkens meer betaald werd dan voor de ‘zwarte’ Ibérico vleesvarkens. Maar dat heeft zich ten goede gekeerd.” Bedrijven werden door Nooyen overgenomen en een groot deel van de geproduceerde biggen werd op voergeld weggezet. Wat varkenshouderij betreft telt de onderneming nu vijf zeugenhouderijen met een capaciteit van 4.500 zeugen en een jaarlijkse productie van ruim 60.000 vleesvarkens (Ibérico x Duroc).

Europese regels

Nooyen: „Een klein deel van onze vleesvarkens loopt buiten. Daarvoor wordt 1 hectare per vleesvarkens gerekend. Het gebeurt onder toezicht van een varkenshoeder. Gedurende het jaar vreten ze groen, worden ze wat bijgevoerd; op het einde vooral met eikels. Het andere deel van onze vleesvarkens blijft binnen. Het Ibérico-concept schrijft hierbij 2 vierkante meter per dier voor. De zeugenhouderij is vergelijkbaar met die in Nederland, met bijvoorbeeld groepshuisvesting. Vaccinatieprogramma’s zijn hetzelfde en Europese regels gelden natuurlijk ook hier. Omdat de Ibérico-varkens wat kleiner zijn, hebben ze wat meer ruimte en dit varkensras is sterk en geneest ook sneller en beter. Het afzetten van mest ligt op ongeveer 20 procent van de kosten in Nederland. Maar in sommige gebieden moet je het voor die 3-4 euro overigens wel scheiden.”

Slachtleeftijd

Nooyens vleesvarkens worden overigens idealiter geslacht op een gewicht van 135 kilo. De voorgeschreven minimumleeftijd voor slachten is tien maanden. Eigenlijk levert dat een luxeprobleem op, want in die tijd kun je het Ibérico-vleesvarken ook gemakkelijk op 160 kilo krijgen. Nooyen: „De ham wordt dan te zwaar en te duur. Die hammen produceren we zelf en ze moeten drie jaar hangen voor de verkoop.”

Eigen slachterij

De familie Nooyen is niet alleen ondernemer in de varkenshouderij. Ze exploiteren ook een slachterij en drogerij waar circa 35 mensen werken. Daarnaast bestaat de onderneming uit een winkelconcept waar ze hun eigen hammen - El Porquero – verkopen. Het winkelconcept is verder gebaseerd op andere houdbare producten zoals de zelf geproduceerde worst en kaas. Honing, en olijfolie worden voor hen in opdracht geproduceerd „We hebben veel aan dit concept moeten sleutelen, maar ook dat loopt nu goed. Het gaat nu om vijf winkels waar we een goede omzet hebben, ook qua verse producten. Zoiets moet je in Spanje absoluut geen delicatessenwinkel noemen.”

Petje af

„Ik ben tot de conclusie gekomen dat het zelfs voor een goed concept heel moeilijk is om dat in de markt te zetten. Wat dat betreft neem ik mijn petje af voor de Nederlandse ketens die dat proberen. Zoiets kost buitengewoon veel energie.” Zelf zegt hij het in Spanje met de Ibérico-markt wel redelijk gemakkelijk gehad te hebben: „Ik heb wel veel tijd aan conceptontwikkeling besteed en bijvoorbeeld niet aan export van Ibérico-producten.” Een groot deel van de product uit de eigen slachterij en hammendrogerij gaat naar de groothandel. Dat gebeurt ook onder andere namen dan bijvoorbeeld de El Porquero-ham.

Nooyens kracht

Als je Nooyen naar de succesfactor achter het concept vraagt zegt hij: „We zijn niet zo groot maar inmiddels wel flink gegroeid. De ervaring uit Nederland geeft een voorsprong in de meeste landen op het gebied van technisch ondernemen en wij kunnen een heel constante kwaliteit vlees leveren. Ook het feit dat we onze verse producten dichtbij kunnen afzetten, zort ervoor dat we geen problemen hebben met de vierkantsverwaarding van het varken.”

Meld u aan voor onze thema-avond ‘Ondernemen’ met gastspreker Gerben Nooyen en verschillende interessante workshops.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Broer de Boer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
16mei2018

Thema-avond: Ondernemen

Kom woensdag 16 mei 2018 naar de thema-avond Pig Business “Ondernemen” bij showroom Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
16 mei te Nederweert-Eind
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top