Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingBelgische varkenssector verwacht forse reductie CO2 door nieuwe circulaire voeders

Belgische varkenssector verwacht forse reductie CO2 door nieuwe circulaire voeders

De Belgian Pork Group denkt dat ze de CO2-voetafdruk van de acht bedrijven, die aangesloten zijn bij het netwerk, fors kan verlagen door gebruik te maken van circulair voer. Ze onderzoekt om varkens op termijn uitsluitend groot te brengen met varkensvoer op basis van circulaire grondstoffen. Dat zijn voeders geproduceerd van restgrondstoffen zoals koekjespulp, bietenresten of aardappelpuntjes.

Dat stelt de Belgian Pork Groep op Vilt.be. Volgens Hans Wallays van diervoederbedrijf Leievoeders uit Waregem, zijn er manieren om de CO2-uitstoot van voederproductie aanzienlijk te verminderen en kijkt het bedrijf een tijdje of het een voeder kan ontwikkelen met grondstoffen die niet worden gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie.

30 procent lager

Wallays: „We hebben het dus niet over granen of sojabonen, maar wel over grondstoffen als koekjesmeel die we ophalen bij koekjesfabrikanten, bietenpulp als overschot uit de suikerproductie of aardappelpuntjes die weggesneden worden en niet meer gebruikt worden bij de productie van chips. Dat leidt ertoe dat de CO2-impact van het voeder met 50 procent verminderd wordt.”

De CO2-voetafdruk van varkensvlees wordt voor zo’n 70 procent door veevoer bepaald. Een halvering van de CO2-uitstoot door veevoer zou dus betekenen dat de voetafdruk 30 procent kleiner wordt. Gekoppeld aan energieopwekking en het reduceren van de methaanuitstoot via stal- en mestverwerkingstechnieken kan op termijn die voetafdruk nog verder verlaagd worden.

Resultaten beloftevol

Het nieuwe type varkensvoeder wordt volgens Vilt.be nu al toegepast bij InnSolPig, een bedrijf dat diverse producten uittest in nauw opgevolgde varkensstallen. Zo worden de varkens er in verschillende testgroepen met diverse types voeders gekweekt en worden de dieren tijdens het groeiproces verschillende keren gewogen om het effect zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. De resultaten van dit experiment worden in oktober verwacht, maar de eerste vaststellingen zijn beloftevol.

Verder stappen duurzaamheid

Belgian Pork Group wil ook de andere onderdelen van de varkensketen te verduurzamen door verspilling te verminderen van grondstoffen, verpakking, vlees bij de productie, vlees in de winkel, en vlees bij de consument.

Jos Claeys, CEO van Belgian Pork Group: „In het hele duurzaamheidsdebat wordt louter gefocust op de ecologische impact bij het kweken van varkensvlees, terwijl het zoveel ruimer gaat. Het gaat ook over de grondstoffen die in voeders verwerkt worden. Maar evengoed vinden we het belangrijk dat er na de productie van varkensvlees niets verloren gaat. Ook dat is bewust omspringen met je product.”

Voedselbanken

De Belgian Pork Group heeft daarvoor haar Taste and Welfare Roadmap opgezet, een engagementsverklaring tussen het bedrijf, leveranciers en klanten om duurzaam te werk te gaan door te kijken naar waterverbruik, voeder en dierenwelzijn, maar ook om onverkocht varkensvlees te schenken aan de voedselbanken.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Ellen Meinen

Bron: Vilt.be

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top