Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesGeen vleesnamen voor vegetarische producten

In Amerika en Frankrijk verbod op vleesnamen voor vegaproducten

Geen vleesnamen voor vegetarische producten

Frankrijk is niet het enige land dat vleesbenamingen voor vegetarische producten wil verbieden. In de Amerikaanse staat Missouri is een wetsvoorstel ingediend die een verbod moet instellen op het gebruiken van vleesbenamingen.

Het Franse parlement keurde halverwege april een wetsvoorstel goed waarin staat dat producenten van vleesvervangers niet langer vleesbenamingen voor hun producten mogen hanteren. Doen zij dit wel, dan volgt een boete die kan oplopen tot 300.000 euro.

Het voorstel was afkomstig van Jean-Baptiste Moreau, parlementslid in de partij van Emmanuel Macron. Moreau, zelf actief in de veeteelt, geeft aan dat zijn beslissing is gebaseerd op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat soja- en tofuproducten niet als melk of boter op de markt gebracht kunnen worden. Moreau vindt het gebruik van vleesbenamingen ‘misleidende marketingstrategieën’.

Amerika

De Amerikaanse republikein Jeff Knight van de staat Missouri is min of meer tot dezelfde conclusie gekomen als zijn Franse collega. In een wetsvoorstel stelt hij dat een product niet mag worden gepresenteerd als vlees als dit product niet afkomstig is van vee, varkens of kippen. De dierenrechtenorganisatie PETA probeert nog het wetvoorstel te boycotten, maar tot nu toe zonder effect. Ze is bang dat het niet meer mogen gebruiken van vleesnamen de verkoop van vegetarische producten zal verminderen.

De vleesbenamingen zijn voor veganistische- en dierenrechtenorganisaties blijkbaar een belangrijke manier om de vegetarische producten te promoten; met de argumentatie dat het doel de middelen heiligt. Vlees eten zit diep in de cultuur van de Westerse wereld en heeft kwaliteitskenmerk van smaak en beleving dat tot nu geen enkel vegetarisch product kenmerkt. Door ‘misleidende’ vleesbenamingen worden de kwaliteitskenmerken van vlees geprojecteerd op vegetarische producten. Volgens sommigen is dit hetzelfde als een Mercedeslogo plakken op een Chinese autokloon. Het lijkt erop, maar daarmee houdt elke vergelijking op.

Trend in Europa

Met het Franse wetsvoorstel zullen vegetarische ‘hamburgers’ en veganistische ‘kaas’ niet langer in de Franse supermarkt te vinden zijn. In Nederland droeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de Vegetarische Slager op om namen van enkele producten aan te passen, zoals haar vegetarische kipstuckjes. In 2017 diende de VVD een voorstel in om vleesnamen voor vegetarische producten te verbieden. Het voorstel leidde op social media tot ophef en werd niet aangenomen. De Duitse Voedsel Code Commissie (DLMBK) deed eveneens een voorstel over vleesbenamingen. Termen als schnitzel mogen nog wel gebruikt worden, maar benamingen van dieren of delen van dieren voor vegetarisch vlees zijn uitgesloten.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Bronnen: VMT, Pork Business

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top