Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Tientje per uur

Column: Tientje per uur

De helft van de boeren is 55-plus en vaak zonder opvolger. Jonge boeren worden nauwelijks nog geboren en zij die er vandaag voor kiezen, doen dat bewuster dan pa en ma. Niet jaarrond gekluisterd aan het eigen erf en net als ieder ander voldoende weekends vrij. Vreemde arbeid wordt sneller ingezet en eigen uren moeten minimaal 40 euro opbrengen en daarmee een kleine ton aan jaarwinst.

Uit onderzoek blijkt dat buiten de landbouw de gemiddelde ondernemer € 80.000 per jaar verdient. Jonge ondernemers zetten vaker een bv-structuur op en betalen zichzelf privé goed uit. Lukt dit een lange periode onvoldoende, dan trekken ze de stekker eruit en gaan ze wat anders doen. Omdat ze goed opgeleid zijn, lukt hen dat beter dan hun ouders. Dit bewuste ondernemerschap is een goede zaak. De meeste boeren van mijn generatie onttrekken € 30.000 per jaar aan het bedrijf, werken 50 weken van 60 uur en verdienen slechts een tientje per uur.

Onze oudste dochter staat fulltime voor groep acht, de tweede gaat in september bedrijfskunde studeren en de jongste is dit jaar aan het vwo begonnen. Denk dat de opvolger buiten de deur gezocht moet worden en daar bereid ik mij op voor. Met 21 jaar nam ik het bedrijf over en na dertig jaar is het tijd voor verfrissende energie.

Toen we onlangs ons jaarlijkse uitje hadden voor de Agrarische Ondernemersprijs, zei de 46-jarige winnaar dat je op zijn leeftijd niet meer alle ondernemersbeslissingen zelf moet nemen. Hij had daarom twee jonge vennoten binnen het bedrijf opgenomen. Hij heeft gelijk. Een bedrijf heeft dynamiek nodig en een beetje uitboeren is niks aan. Een ondernemer moet vervangbaar zijn en handen en hoofd af en toe vrij kunnen maken. Ondernemen is hartstikke mooi; nog mooier is dat de onderneming ook zonder jouw directe inbreng doordraait. Dan heb je immers wat bestendigs opgebouwd en geen labiele toko die bij het minste of geringste stilvalt. De uitdaging na je 50e krijgt zo een andere dimensie dan de dertig jaar ervoor.

Foto van Johnny Hogenkamp
Tekst: Johnny Hogenkamp

Varkenshouder Johnny Hogenkamp (1966) heeft een varkensbedrijf met 1600 zeugen en 2600 opfok-/vleesvarkens in het Overijsselse Dalfsen. Pig Business organiseert in zijn showroom netwerkavonden waar varkenshouders en bedrijfsleven op afkomen. Hogenkamp zijn netwerktak FarmFocus is samenwerkingspartner van Pig Business en ontvangt sinds 2004 talloze groepen in de showrooms.

Beeld: Agrio archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
16mei2018

Thema-avond: Ondernemen

Kom woensdag 16 mei 2018 naar de thema-avond Pig Business “Ondernemen” bij showroom Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
16 mei te Nederweert-Eind
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top