Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVoedselveiligheidVleeseters niet vaker drager van ESBL’s dan vegetariërs

Vleeseters niet vaker drager van ESBL’s dan vegetariërs

Mensen die geregeld vlees eten (minimaal drie keer per week) zijn niet vaker dragers van ESBL’s dan vegetariërs en veganisten. Mensen die verre reizen maken en minder aandacht besteden aan persoonlijke hygiëne zijn wel vaker drager, zo blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek onder ruim 1.500 mensen door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

ESBL-bacteriën beschikken over enzymen die de werking van sommige antibiotica neutraliseren waardoor deze hun werking verliezen. Deze ESBL’s komen met regelmaat voor bij dieren en op vlees. Het RIVM onderzocht mensen met drie verschillende voedingspatronen op de aanwezigheid van ESBL’s in hun ontlasting: mensen die helemaal geen vlees en vis eten (vegetariërs en veganisten), mensen die geen vlees maar wel vis eten en mensen die minimaal drie keer per week vlees eten. Zij moesten ook een uitgebreide vragenlijst invullen.

De verwachting was dat mensen die (veel) vlees eten logischerwijze ook vaker ESBL-bacteriën bij zich zouden dragen. Maar de resultaten lieten zien dat dit niet zo is. In de studie leken mensen die minimaal drie keer per week vlees eten zelfs minder vaak ESBL-bacteriën bij zich te dragen dan vegetariërs. Maar na correctie voor verschillen tussen de groepen (zoals andere risicofactoren en seizoensinvloeden) is volgens het RIVM niet meer met zekerheid te zeggen of dit toeval is of dat er werkelijk een verschil is.

Reizen

Wel bleken mensen die naar Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Zuid- en Oost-Europa reizen vaker ESBL-bacteriën bij zich te hebben. Dat gold ook voor mensen die zelden of nooit de handen wassen voordat ze beginnen met het bereiden van voedsel.

ESBL-bacteriën komen voor bij dieren in onze leefomgeving (zoals in het oppervlaktewater of in de bodem). Ongeveer 1 op de 20 mensen (5 procent) draagt een ESBL-bacterie bij zich in de darmen maar wordt daar meestal niet ziek van. Soms kan een ESBL-bacterie een infectie veroorzaken en die is dan moeilijker te behandelen met antibiotica.

Andere ESBL-types

De studie is onderdeel van een serie onderzoeken naar het voorkomen van ESBL‘s. Enkele manden geleden bleek al dat de bijdrage van de veehouderij aan ESBL-overdracht relatief klein is; anders dan eerder werd gedacht, omdat met name bij vleeskuikens en op kippenvlees hoge percentages ESBL worden gevonden. Bij vee blijken meestal heel andere ESBL-types voor te komen dan bij mensen.

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Susan Rexwinkel

Bronnen: Rijksinstituut voor Volksgezondheid, Milieu

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Agraaf.nl logo
Landbouwnieuws uit Utrecht, Noord- en Zuid-Holland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, veenweide, weidevogel, geiten
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top