Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidHygiëne‘Hygiënespecialist wordt belangrijkste erfbetreder’

‘Hygiënespecialist wordt belangrijkste erfbetreder’

Schoonmaken Hygiene
Met de HyCare-aanpak is de bigkwaliteit te verbeteren zonder gebruik te maken van (te) dure potjes. Hygiënespecialisten gaan de eerste positie als belangrijkste adviseur van de varkenshouder in Europa veroveren. MS Schippers spreekt hierbij nu al over 200 bedrijven in Nederland en Duitsland.

Dat stelde Mart Smolders tijdens de sectorbijeenkomst varkens van Vee&Logistiek Nederland op 15 mei jl. in Oirschot. Circa dertig handelaren kregen daar actualiteiten en kennis over ontwikkelingen en innovaties in de varkenshouderij aangereikt. Smolders ging tijdens zijn presentatie in op het belang van een geborgde integrale hygiëne voor de gezondheid en prestaties van varkens. De basis van de gezondheidspiramide op bedrijven met vee is volgens hem hygiëne.

„HyCare gaat over verantwoord hygiënisch gedrag van de mens, over porievrije vloeren en wanden, een optimale reinigbaarheid, schoon drinkwater en gedegen ongediertebestrijding. Allemaal acties gericht op het voorkomen van ziektes en het verlagen van de infectiedruk”, aldus Smolders. „Daar bovenop komen achtereenvolgens verzorging, vaccinatie en als laatste blokje het behandelen van dieren met antibiotica. Hoe steviger het fundament onder een bedrijf is, hoe robuuster de dieren zijn.”

Aanstekelijk

De resultaten van de HyCare-aanpak bij vleesvarkens en biggen op het HyCare-proefbedrijf de Raamloop en diverse praktijklocaties, leveren eenduidig bewijs. Het antibioticagebruik daalt met meer dan 90 procent. Voer wordt volgens Smolders 5 procent efficiënter omgezet in vlees. Daarbij groeien de varkens gemiddeld 12 procent. Ook vallen er minder dieren uit en verbetert de slachtkwaliteit van de varkens. Steeds meer varkensbedrijven in binnen- en buitenland gaan met HyCare aan de slag”, benadrukt hij. Dit jaar hoopt MS Schippers door te groeien naar circa 200 bedrijven en varkensproductieketens in Nederland en Duitsland. Ze verwachten over vijf jaar een verzevenvoudiging van operationele bedrijven en ook dat HyCare in België flinke voet aan de grond heeft gekregen.

Investeringsprogramma

MS Schippers investeert momenteel in kennisontwikkeling en advieskracht. „Hoe meer we weten over de positieve effecten van HyCare op een gezonde en rendabele productie van varkensvlees, hoe overtuigender we de aanpak in de markt kunnen zetten”, stelt Mart Smolders. „Bovendien is training en coaching nodig om de aanpak en het hygiënische gedrag ook consequent uit te voeren en vol te houden. Ik voorspel dat de hygiënespecialist op termijn de belangrijkste adviseur van de Europese veehouder zal worden.”

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Ruth van Schriek

Bron: MS Schippers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top