Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarkt'Zoeken naar wat NOG beter kan'

'Zoeken naar wat nóg beter kan'

Annemarie Noordman opende vorig najaar ‘De Varkenshoff’ in Lemerlerveld. Het gaat om een stal waar buiten naar binnen is gehaald. Daarin liggen zeugen, biggen en vleesvarkens verspreid in een ruime serrestal. Met volop daglicht en compleet met bomen en struiken. Hiermee haalde ze de landelijke media.

Op 13 juni is zij spreekster tijdens de Pig Business Zomerspecial ‘Van big tot BBQ’. Naast 'De Varkenshoff' in Lemelerveld hebben ze daar ook een gesloten bedrijf met 400 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. Hier produceren ze voor het Beter Leven-keurmerk met 1 ster.

„Door de continue schaal- en efficiëntievergroting zijn we de natuurlijke behoeftes van het varken uit het oog verloren”, vindt ze. Voor haar betekende juist dit het startschot voor haar varkenstuin. Het is een experimenteel concept: een klein gesloten bedrijf. Maar de zeer enthousiaste Annemarie zal op basis hiervan vertellen over haar ervaringen en haar kijk op de varkenshouderij. En uiteraard zal ze tijdens onze ‘Zomerspecial’ laten zien hoe zij haar varkens huisvest. Haar ‘indoor’-zeugen en -biggen lopen vrij rond. Na het werpen blijven de pasgeboren biggen de eerste vijf dagen in hun eigen nest. Annemarie: „Zo wennen ze aan elkaar. Ze mogen zes weken bij de moeder zogen en spelen, slapen en wroeten met elkaar. De moeders kunnen altijd bij elkaar komen. De biggenafdeling, in dezelfde ruimte, kan ik naar behoefte aanpassen op de aantallen.” De beren en gelten - steeds van vier tomen - worden gezamenlijk afgemest. Doordat ze al aan elkaar gewend zijn, levert dat doorgaans weinig agressie op. De eerste gelten, speciaal door Annemarie geselecteerd voor haar staltype, hebben eind mei geworpen.

Antibiotica

Annemarie: „Zorg en liefde voor de dieren. Dat staat centraal op 'De Varkenshoff' en ik heb er last van als mijn varkens niet happy zijn. Wij genieten volop van zeugen met gezonde biggen, maar met evenveel passie verzorgen we ’s nachts dieren die extra zorg nodig hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat om dieren een zo goed mogelijk leven te geven, naast aandacht en zorg, continu blijven ontwikkelen en innoveren een must is. In 'De Varkenshoff' hebben we hiervoor volop mogelijkheden. We hopen dan ook dat de technieken en ideeën van ons op andere bedrijven iets kunnen toevoegen.” Zo zegt Annemarie dat ze eerder naar pijnstillers dan naar antibiotica grijpt.

Ontdekkingsreis

De Varkenshoff met 25 zeugen is voor Annemarie een stal waarmee zij en haar man Herbert een ‘ontdekkingsreis’ beleven: „Hier denken we totaal out-of-the-box. De dieren mogen hier hun natuurlijke gedrag weer tonen. Ze moeten wroeten en naar eten zoeken. Ze hebben een toilet waar ze poepen en plassen. De mest word direct gescheiden in vloeibaar en vaste mest. Ze voeden elkaar en elkaars kinderen op. Hier behouden de biggen hun staart en proberen we de lucht in de stal door groene planten te zuiveren.” Al is dat nog wel een lange weg om te gaan, want de planten hebben het moeilijk met de stof in de stal.

Deuren openen

„We moeten laten zien en horen wat we doen”, aldus Annemarie. En daarbij geeft ze een uiterst realistisch beeld van de varkenshouderij: „Wat is nu diervriendelijker? Zo’n sneetje in de balzak bij het castreren als het big drie dagen oud is? Of al die hormoon-gedreven agressie tijdens het afmesten? Dat castreerapparaat geeft volgens mij ook meer stress dan het traditioneel castreren.” Ze is er stellig van overtuigd dat in de varkenshouderij de deuren teveel gesloten blijven. „Zelfs familieleden en buren weten niet meer wat er gebeurt in een varkensstal. De varkenshoudster is dan ook bestuurslid van de Stichting Varkens in Zicht. Deze bestaat uit een aantal boeren die hun bedrijf het hele jaar openstellen. „Daar zouden alle varkenshouders wat voor over moeten hebben en blij mee moeten zijn.”

Positief daglicht

Wat doet ze verder zelf aan de afnemende maatschappelijk acceptatie voor de intensieve veehouderij? „De kloof tussen varkenshouder en consument is groot geworden. Geef daarbij de schuld niet aan de consument. We moeten zelf de varkenshouderij in een positief daglicht zetten. Ons weer herkenbaar maken. En als je het verhaal vertelt, moet je dat wel goed doen. En je moet ieder op zijn of haar niveau informatie geven.” Bij Annemarie begint dat al bij de verschillende types stagiaires. Want ze begeleidt heel veel scholieren die een varkensstage ‘moeten’ lopen en ze ontvangt vele belangstellenden.

Maatstaf in de Randstad

Annemarie verwacht dat de verkoop van het vlees nog enige tijd gaat kosten. Maar ze is ervan overtuigd dat er een verdienmodel in zit: „Promotie maken voor varkensvlees? Dat gebeurt niet door het grootwinkelbedrijf. Want ‘geen vlees eten’ dat is de maatstaf in de Randstad.” Toch klaagt ze daarbij niet want: „We moeten de schuld niet bij de consument of bij het grootwinkelbedrijf leggen. Als zij geen promotie meer voor (varkens)vlees willen maken, moeten we het zelf doen. Ook daarvoor trekt de varkenshouderijsector te weinig geld uit. En ook de individuele ondernemer steekt daar geen energie in: ze kunnen of willen niet. Het roer moet om! De consument mag vinden van boeren en de varkenshouderij wat men denkt, als het beeld maar blijft hangen van de varkenshouderij die met respect voor het dier veilig en verantwoord voedsel produceert. Dieren die we voeden, laten drinken en die we bovendien koesteren. Het totale varken wordt gebruikt en niets gaat verloren. Maar uiteindelijk wordt het geslacht en opgegeten.”

En ook dat laatste mag, wat Annemarie Noordman betreft, rustig gecommuniceerd worden.

Klik hier om u aan te melden voor de Pig Business Zomerspecial 'Van big tot BBQ'

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Broer de Boer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
13jun2018

Zomerspecial: Van big tot BBQ

Verbinding en inspiratie in een gezellige sfeer, dat wordt de insteek van de Zomerspecial 'Van big tot BBQ' op woensdag 13 juni in Dalfsen.
13 juni te Dalfsen
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top