Vlaamse regering gaat verder met één studiebureau voor milieureportage stikstofbeleid

Omdat de wet op de overheidsopdrachten dit toelaat, heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir opdracht gegeven een onderhandelingsprocedure op te starten om te bekijken onder welke voorwaarden de opdracht door dit bureau uitgevoerd kan worden. In tussentijd zat de minister niet stil en is de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) al meerdere weken bezig aan de noodzakelijke wetenschappelijke analyse die dient als onderbouw voor het milieueffectenrapport.
Twee potentiële aanpassingen
Half juli bleek dat geen enkel studiebureau in Vlaanderen intekende op de opdracht om een milieueffectenrapport uit te voeren naar twee potentiële aanpassingen aan het stikstofakkoord, conform de afspraken gemaakt binnen de Vlaamse regering. Demir startte meteen een tweede aanbestedingsprocedure op, die liep van 19 juli tot en met 1 september. Alle mogelijke kandidaten werden de voorbije weken en dagen individueel gecontacteerd met de vraag een offerte in te dienen en werd gewezen op het belang van het dossier.
Analyse
Op vraag van minister Demir werd de voorbije maanden al door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een analyse uitgevoerd ter voorbereiding van het milieueffectenrapport. Deze wetenschappelijke analyse is noodzakelijk om het milieueffectenrapport te onderbouwen omdat ze een onderbouwde indicatie geeft van de stikstofruimte die beschikbaar is voor de twee gevraagde aanpassingen. Een rapport terzake zal in de komende maanden opgeleverd worden en kan mogelijk ook als back-up en onderbouw dienen voor de verdere uitvoering van het stikstofakkoord.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Marc Baert