Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktVarkensvleesprijs in de winkel vorig jaar ruim 4 procent gestegen

Varkensvleesprijs in de winkel vorig jaar ruim 4 procent gestegen

Varkensvlees in de winkel is in Nederland vorig jaar ruim 4 procent duurder geworden. Alleen de prijs van pluimveevlees (4,8 procent meer) steeg meer, zo blijkt uit CBS-cijfers. Gemiddeld werd vlees in de winkel 3,8 procent duurder. Sinds de eenmalige stijging van bijna 10 procent in het MKZ-jaar 2001 werd vlees per jaar gemiddeld 2 procent duurder.

Die stijging van 3,8 procent vorig jaar was een van de hoogste in de eurozone. Alleen in Slowakije nam die nog meer toe. De stijging van de gemiddelde vleesprijs in België en Duitsland was ongeveer de helft van die in Nederland. In Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland daalden ze zelfs.

Ondanks die stijging behoort Nederland tot de vijf landen in de eurozone waar naar verhouding het minst aan vlees wordt uitgegeven. Van de totale aankopen in de winkel gaat hier iets meer dan 21 procent naar vlees (inclusief vleeswaren). Het meeste besteden de Belgen in de winkel; bijna 28 procent van hun geld gaat naar vlees en vleeswaren.

Keurmerken

De forse stijging van varkens- en pluimveevlees heeft volgens Dé van de Riet (woordvoerder Centrale Organisatie voor de Vleessector COV) twee mogelijke oorzaken. „Het kan een soort van inhaalslag zijn. Vergeleken met het hoger geprijsde rundvlees waren varkens- en pluimveevlees altijd wat goedkoper. Daarnaast is er een ontwikkeling dat consumenten meer willen betalen voor producten met keurmerken zoals Beter Leven. Dat hebben ze in enquêtes altijd wel gezegd, maar in de winkel was het een ander verhaal. Nu lijkt dat toch te gaan veranderen; er is meer interesse en mensen willen meer neerleggen voor producten met een keurmerk. Ik verwacht daarom ook dat deze prijsstijgingen ook komende jaren zullen doorzetten.”

Publiekstrekker

Of de prijsstijging in de winkel ook een goede zaak voor de boer is, dat weet Van de Riet niet. „Het is natuurlijk zo dat slechte prijzen niet helpen en dat goede prijzen in ieder geval meer lucht in de hele keten geven. Of dat ook meer marge voor de boer betekent kan ik niet zeggen. Feitelijk wordt het prijsbeleid door de supermarkten bepaald. Vlees is nog steeds een echte publiekstrekker. Zeker is in ieder geval dat tussen boer en supermarkt te veel schakels zitten om te kunnen zeggen dat een hogere winkelprijs goed nieuws is voor die boer. Maar lagere prijzen helpen hem in ieder geval niet.”

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top