Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Ceva logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Ceva
  • Contact
CevaDiergezondheidBiosecurity is cruciaal bij salmonellabestrijding

Biosecurity is cruciaal bij salmonellabestrijding

Het Duitse serologische monitoringsprogramma voor Salmonella
Het Duitse serologische monitoringsprogramma voor Salmonella
Salmonellabestrijding op bedrijfsniveau is van cruciaal belang om het risico op Salmonella-infecties voor de consument te verminderen. Om de besmetting van levensmiddelen met salmonella van dierlijke oorsprong te minimaliseren zijn alle schakels in de productie van belang. Van diervoeders naar het voederen, van het vervoer van dieren naar de slacht, van de verwerking en de detailhandel tot aan de keuken van de consument.

Dit document beschrijft het Duitse Salmonella-monitorings- en verminderingsprogramma voor de productieketen van varkens en varkensvlees. Het probeert uit te leggen waarom het doel om de nationale Salmonellaprevalentie bij varkens aanzienlijk te verminderen nog niet is bereikt en eindigt met het beschrijven van de noodzakelijke nieuwe focus op de interne biosecurity op bedrijfsniveau om de "resterende" Salmonellabelasting van ALLE varkensbedrijven te verminderen vóórdat nieuwe varkens worden geïntroduceerd in gereinigde en gedesinfecteerde hokken. Dit geldt als een van de meest veelbelovende maatregelen om de frequentie van Salmonella-positieve varkens die naar de slacht worden gestuurd te minimaliseren.

De indeling van bedrijven door toewijzing aan bedrijven van een laag, middelhoog en hoog risico

Het Duitse Salmonella-monitoringprogramma voor varkensbedrijven werd in 2002 gestart door het door de industrie aangestuurde Duitse kwaliteitsgarantiesysteem voor de voedselketen, het zogenaamde "QS-systeem". Het basisprincipe van het programma, gebaseerd op de ervaringen van het Deense systeem dat in 1995 werd gestart, is het identificeren van die vleesvarkensbedrijven die de hoogste prevalentie voor Salmonella hebben. De methode voor het meten van de prevalentie binnen het beslag is het systematisch serologisch testen van vleessapmonsters (monsters met een OD% -waarde> 40 worden als "Salmonella-antilichaam positief" beschouwd) willekeurig genomen uit de karkassen van 60 varkens per bedrijf, gelijkmatig verdeeld over 12 maanden (Blaha, 2004, Merle et al., 2011). De bedrijven worden dan onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • •Cat. I (nul of lage prevalentie) zijn bedrijven waarbij minder dan 20% van de varkens Salmonella-positieve vleessapmonsters heeft.
  • •Cat. II (gemiddelde prevalentie) zijn bedrijven met meer dan 20% en minder dan 40% positieve monsters.
  • •Cat. III (hoge prevalentie) zijn bedrijven met meer dan 40% positieve monsters.

Deze indeling wordt gebruikt:

a) om slachthuizen in staat te stellen een logistieke slachting te plannen door de varkens uit bedrijven van Cat. I te slachten voor van varkens van Cat. III

b) van de eigenaren van varkensbedrijven in Cat. III te eisen om bedrijfsspecifieke maatregelen voor de bestrijding van Salmonella in hun varkensbestand uit te voeren (optimalisering van externe en interne bioveiligheid, intensivering van de bestrijding van knaagdieren, verzuring van voer en / of drinkwater, vaccinatie van zeugen en biggen, enz.).

De verwachtingen en de uitkomst

In 2004 was de verdeling van de categorieën zoals weergegeven in figuur 1. De verwachting was dat door toepassing van de bovengenoemde bedrijfsspecifieke Salmonella-reducerende maatregelen in Cat. III varkensstapels, de verdeling van de categorieën zou veranderen van die van Fig. 1 naar die van Fig. 2. Vervolgens, na deze algemene vermindering van de frequentie van Salmonella-antilichaam positieve (afkapwaarde OD%> 40) varkens te hebben bereikt, het de bedoeling was om de afkapwaarde voor positieve varkens te verlagen tot OD%> 20 en de categoriedrempels tot <10% (categorie I), 10 - 20% (categorie II) en 20%, hetgeen zou resulteren in de verdeling getoond in Fig. 3, die op zijn beurt het uitgangspunt moest zijn voor verdere reductiemaatregelen door opnieuw de bedrijven aan te pakken die dan de hoogste prevalentie van Salmonella binnen het beslag zouden hebben.

Figuur 1. Verdeling van de bedrijven over de categorieën bij het begin van het Duitse Salmonella monitoringsprogramma in 2014.
Figuur 1. Verdeling van de bedrijven over de categorieën bij het begin van het Duitse Salmonella monitoringsprogramma in 2014.
Figuur 2. Verwachte verdeling van de bedrijven over de categorieën na enkele jaren van toepassing van het Duitse Salmonella monitoringsprogramma.
Figuur 2. Verwachte verdeling van de bedrijven over de categorieën na enkele jaren van toepassing van het Duitse Salmonella monitoringsprogramma.
Figuur 3. Geplande aanpak binnen het Duitse Salmonella monitoringsprogramma wanneer er een significante reductie van de Salmonella prevalentie was bereikt.
Figuur 3. Geplande aanpak binnen het Duitse Salmonella monitoringsprogramma wanneer er een significante reductie van de Salmonella prevalentie was bereikt.

Hoewel elk jaar de meerderheid van varkensbestanden van categorie III erin slaagde hun prevalentie van Salmonella-antilichaam-positieve varkens te verlagen en opnieuw in Cat. II of zelfs Cat. I te hercategoriseren, hebben hetzelfde aantal Cat. II en zelfs Cat. I bedrijven de opkomst van hun Salmonella-antilichaamprevalentie niet kunnen voorkomen en werden Cat. III bedrijven. Het resultaat van dit fenomeen is dat, ondanks succesvolle Salmonella-reducties in enkele Cat. III varkensstapels, de totale nationale frequentie van Salmonella-antilichaam-positieve varkens die aan de slachthuizen is geleverd, nog niet is afgenomen (zie figuur 4 en 5).

Figuur 4. Ontwikkeling van het aantal varkensbedrijven in het Duitse serologische Salmonella monitoringsprogramma en het percentage per categorie.
Figuur 4. Ontwikkeling van het aantal varkensbedrijven in het Duitse serologische Salmonella monitoringsprogramma en het percentage per categorie.
Figuur 5. Ontwikkeling van het percentage positieve vleessapmonsters (>40% OD%) van varkensbedrijven in het Duitse serologische Salmonella monitoringsprogramma.
Figuur 5. Ontwikkeling van het percentage positieve vleessapmonsters (>40% OD%) van varkensbedrijven in het Duitse serologische Salmonella monitoringsprogramma.

Verklaringen en een mogelijke paradigmaverschuiving ter discussie

Er is natuurlijk niet slechts één reden voor het falen van het Duitse Salmonella-monitoringprogramma om te resulteren in een voortdurende vermindering van de frequentie van Salmonella-dragende slachtvarkens op nationaal niveau. Het kan echter met een vrij hoge waarschijnlijkheid worden gezegd dat de twee volgende redenen een bijzonder grote impact hebben op het teleurstellende resultaat:

1.De categorisering met stigmatiserende Cat. III (en indirect "verklaren" van Cat. I en Cat. II als vrij van een Salmonella-probleem) heeft geleid tot de "lean-back" houding bij boeren die erin geslaagd zijn om van Cat. III tot Cat. II of zelfs Cat. I te geraken.

2.Het valse geloof dat "... alles in orde is, wanneer ik uit Cat. III kan komen" resulteert in het feit dat Cat. I en Cat. II-bedrijven kunnen en zullen wijzigen in Cat. III bedrijven, omdat de noodzakelijke maatregelen om de op elk moment mogelijke vermenigvuldiging van de weinige bestaande Salmonella's te voorkomen, niet worden genomen.

De huidige overwegingen over het wijzigen van de strategie die tot nu toe de voorkeur heeft (proberen de Salmonellabelasting alleen in de bedrijven met hoge prevalentie te verminderen) zijn gericht op het verwijderen van de drempels tussen de categorieën, waarbij begrepen moet worden dat bedrijven met een lage prevalentie NIET Salmonella-vrij zijn en het implementeren van Salmonella-reducerende maatregelen als routinematige standaardwerkingsprocedures in de reguliere kwaliteitsgarantiesystemen in ALLE varkensbedrijven.

Vertaald uit het Engels. Oorspronkelijk artikel van Prof. Dr. Thomas Blaha, 2 mei 2017 op pig333.com.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Samen werken aan een gezond varkensbedrijf
Ceva streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor dierziekten; waardoor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de dieren worden verbeterd. Steeds meer is Ceva zich gaan richten op de preventieve diergeneeskunde, vooral met vaccins. In het kader van ziektepreventie is een goede diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding zeer belangrijk. Daarom wil Ceva een totaalservice naar de dierenarts en varkenshouder aanbieden. Een sterke technische ondersteuning, de Biovac autovaccins en longonderzoek met het Ceva Long Programma maken deel uit van deze totaalservice.
Samen met de dierenarts probleemoplossend werken staat centraal.
Lees verder
Links
  • Lees hier de brochure over bloedarmoede en coccidiose
  • Ceva producten varken
  • Longonderzoek aan de slachtlijn: hoe gaat het in zijn werk?
Contactpersoon
  • Steven Van Colen

    Steven Van Colen

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +32 (0)493 09 71 50

    steven.van-colen@ceva.com

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Bert Cornelis

    Bert Cornelis

    Veterinary Service Specialist Swine Nederland

    +31 (0)6-26 34 74 30

    bert.cornelis@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Joyce Schumans

    Joyce Schumans

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +31 (0)6-57 19 58 01

    joyce.schumans@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Eva De Jonghe

    Eva De Jonghe

    Veterinary Service Specialist Swine België

    +32 (0)476 83 05 56

    eva.de-jonghe@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Gert-Jan de Reus

    Gert-Jan de Reus

    Salesmanager Swine Benelux

    +31 (0)6-30 05 65 13

    gert-jan.de-reus@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Pierre Lesenne

    Pierre Lesenne

    Key Account Manager Swine België

    +32 (0)494 69 77 39

    pierre.lesenne@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Bennaar Dirven

    Bennaar Dirven

    Territory Manager Pork Value Chain Benelux

    +31 (0)6 57 21 50 48

    bennaar.dirven@ceva.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top