Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheid'Bedrijfshygiëne op varkensbedrijven moet verbeteren'

'Bedrijfshygiëne op varkensbedrijven moet verbeteren'

„Iedere week biggen aanvoeren en vleesvarkens afvoeren levert te veel risico’s op.” Dat is de mening van Paul Bens, directeur van DLV Advies. „Het mooiste is dat je naar ‘all-in-all-out’ per bedrijf of stal gaat.”

Varkenshouders moeten volgens hem goed nadenken of het systeem van iedere week aan- en afvoer vol te houden is op hun bedrijf. Het mooiste is dat je naar ‘all-in-all-out’ per bedrijf of stal gaat. In ieder geval moet de hygiëne veel beter. Paul Bens: „Zowel de externe als de interne bedrijfshygiëne is op veel bedrijven niet goed genoeg. Met een betere hygiëne kan de gezondheidsstatus op het bedrijf flink omhoog. Zeugenbedrijven kunnen dan naar minder vaccinaties per big. Een enorme kostenbesparing."

Benutten genetisch potentieel

„Op vleesvarkensbedrijven kan de groei omhoog en kunnen de voerkosten omlaag. Het huidige gemiddelde van 800 gram groei per dag is veel te laag. Als de groei 10 procent stijgt, komt de voerwinst ruim boven de kritieke grens uit. Voor een goede toekomst is het daarnaast nodig meerwaarde uit je varkens te halen via concepten of ketenvorming", stelt Bens. Zijn opvatting strookt met hetgeen fokkerijdeskundigen zeggen over het genetisch groeipotentieel dat lang niet voldoende benut wordt. Ook wordt in de markt de hygienespecialist als een belangrijke erfbetreder gezien.

'Tussen de oren'

Arjan Wermink, hygiënespecialist bij Schippers, zegt hierover: „Wat Paul Bens zegt spreek me echt aan. Ik heb zijn bericht net getweet. Transporten van varkens zorgen zowel voor onrust als voor ziektekiemen. Met Hycare zijn we met zijn ideeen eigenlijk al bezig. Daarin richten we ons erop de varkens van eenzelfde leeftijdsgroep zoveel mogelijk bijeen te houden. Bij dat laatste speelt ook het wisselen van schoeisel en kleding binnen het Hycare-concpet een rol. Maar laten we helder zijn: in Nederland is het ondoenlijk om op een vleesvarkensbedrijf met 5.000 varkens all-in all-out toe te passen.” Wat Arjan Wermink ook van belang vindt op het gebied van hygiëne is een stukje coaching en training. Het nemen van hygiene-maatregelen in de varkenshouderij moet echt 'tussen de oren' komen te zitten.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Ruth van Schriek

Bron: DLV Advies

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top