Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVuile beren stinken harder

Vuile beren stinken harder

Er is een verband tussen stalhygiëne en berengeur. Dat hebben wetenschappers van het Franse landbouwonderzoeksinstituut INRA (L'Institut national de la recherche agronomique) aangetoond. Ze ontdekten dat de chemische verbinding die berengeur veroorzaakt blijkbaar niet alleen door het lichaam van de beer zelf wordt aangemaakt en gedeeltelijk via de mest wordt uitgescheiden, maar dat diezelfde mest ook weer via de huid wordt opgenomen.

Skatol wordt in de dikke darm aangemaakt bij de afbraak van het aminozuur tryptofaan. De hoogste concentraties aan skatol worden uitgescheiden via de mest. Maar een deel ervan komt ook in de bloedbaan terecht, waarna het wordt opgeslagen in het vetweefsel. Wanneer de consument het vlees bakt, komt vervolgens een onaangename berengeur vrij.

Nieuwe hypothese

Er is al heel wat onderzoek verricht over hoe men berengeur kan tegengaan. Meestal wordt er dan gefocust op chemische castratie, genetische selectie of de hoksamenstelling. Vanuit de vaststelling dat skatol het lichaam ook kan binnendringen via de huid, ontwikkelden de INRA-wetenschappers nu een nieuwe hypothese. Zou de bevuilingsgraad van het hok een invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van berengeur, aangezien skatol via contact met mest opnieuw door het varken kan worden opgenomen?

Vuile hokken

Die theorie werd getoetst in het volgende onderzoek. 115 beren werden vanaf dag 140 ofwel in een schoon, ofwel in een vuil hok ondergebracht. Hier verbleven ze vervolgens 28, 34 of 41 dagen. Na de slacht werden de concentraties aan skatol in het vlees bepaald. Als die lager zijn dan 20 µg per gram vetweefsel, dan bevat het vlees in principe geen berengeur en is het geschikt voor de menselijke consumptie.

De wetenschappers konden aantonen dat er een verband was tussen de hygiëne in het hok en de berengeur. Bij dieren in de vuile hokken lagen de gemiddelde concentraties aan skatol boven de grenswaarde van 20 µg/g.

Hokhygiëne

Verder had ook de slachtleeftijd een invloed. Hoe ouder de dieren waren bij de slacht, hoe meer skatol men terugvond. Dit was zowel het geval voor varkens uit vuile als uit schone hokken. Bij de schone hokken werd de grenswaarde echter niet overschreden. De wetenschappers wijzen in het besluit dan ook op het belang van management en hokhygiëne in de strijd tegen berengeur.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top