Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAntibioticumgebruik varkenshouderij bijna 2 procent verminderd

Antibioticumgebruik varkenshouderij bijna 2 procent verminderd

Ten opzichte van 2016 zijn nagenoeg alle sectoren erin geslaagd het gebruik van antibiotica verder terug te dringen. Voor de varkenshouderij geldt een reductie van 1,9 procent. Dat staat in het nieuwe rapport van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) ‘Het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren in 2017’. Het benchwaardesysteem gaat ook vanaf 2019 veranderen.

Op basis van de dierdagdoseringen is ten opzichte van 2016 een afname te zien van het antibioticumgebruik in de kalkoen- (23,7 procent), vleeskuiken- (7,8 procent), kalver (3,6 procent) en de varkenssector (1,9 procent). Het antibioticumgebruik in de rundveesector stijgt licht.

Het gebruik van derdekeusmiddelen, specifiek fluorochinolonen en 3e en 4e generatie cefalosporines, is in de gemonitorde sectoren in 2017 wederom zeer laag. Op basis van verkochte kilogrammen antibiotica bedraagt in 2017 de reductie van antibioticumgebruik 63,4 procent ten opzichte van 2009.

Nieuw benchwaardesysteem

Het SDa-expertpanel heeft de benchmarkwaarden en de benchmarksystematiek aangepast, want het antibioticagebruik is volgens SDa substantieel afgenomen en de huidige benchmarkwaarden geven onvoldoende weer welke bedrijven nog een relatief hoog gebruik hebben en extra inspanningen moeten verrichten. Of welke dierenartsen nog een zodanig voorschrijfpatroon laten zien dat verbetering nodig is. Op grond van analyses heeft het SDa-expertpanel geconstateerd dat over het algemeen het niveau van aanvaardbaar gebruik is bereikt. Aanvaardbaar omdat het houden van dieren altijd gepaard zal gaan met een beperkt gebruik van antibiotica. Zieke dieren moeten behandeld kunnen worden.

Aanvaardbaar

Anders dan in het verleden wordt in de nieuwe systematiek nog maar één benchmarkwaarde vastgesteld in plaats van de tot op heden gebruikte indeling in streefgebied, signaleringsgebied en actiegebied. Dit betekent dat ieder bedrijf dat een antibioticumgebruik heeft boven de benchmarkwaarde, actie moet ondernemen om tot een gebruik te komen dat voor de betreffende diercategorie aanvaardbaar is. Voor de varkenshouderij geldt vanaf 2019 tot 2024 een aanvaardbare actiewaarde van 5 dierdagdosering (DDDA) voor zeugen en biggen. Voor vleesvarkens is deze aanvaardbare actiewaarde op 8 DDDA gesteld en speenbiggen krijgen een voorlopige actiewaarde tot 2020 van 20 DDDA.

Geleidelijke overgang

Het SDa-bestuur dringt er bij beleidsmakers op aan de overgang naar de aanvaardbare benchmarkwaarden geleidelijk te laten verlopen. „Nu afgelopen jaren al zo veel goeds bereikt is, moeten we ervoor waken dat de afronding naar een duurzaam en meer genormaliseerd gebruik van antibiotica in de dierhouderij, niet gepaard gaat met teleurstelling en frustratie”.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Bron: SDa

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top