Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingVarkenssector verlaagt broeikasemissies met 46 procent in 30 jaar

Varkenssector verlaagt broeikasemissies met 46 procent in 30 jaar

In de afgelopen 30 jaar heeft de Nederlandse varkenshouderij haar broeikasgasemissies met 46 procent per kilogram levend gewicht weten te verlagen. Dit komt vooral op rekening van andere voerproductie en lagere methaanemissies uit de mestopslag. Een big heeft een 56 procent lagere uitstoot en vleesvarkens 46 procent. Als volgende stap zullen verschillende reductiestrategieën worden doorgerekend om inzicht te krijgen hoe een verdere verlaging van broeikasgassen in de varkenshouderij is te realiseren.

Hoe is het concreet gesteld met de broeikasgasemissies in de varkenshouderij? Nemen deze toe, blijven ze gelijk of nemen ze juist af? En hoeveel? Om antwoord te krijgen op deze vragen voerde Wageningen Livestock Research (WLR) in samenwerking met Blonk, een levenscyclusanalyse (LCA) uit. In deze LCA werden de broeikasgasemissies tussen 1990 en 2020 berekend van de varkenshouderijketen, vanaf de opfok van de zeugen tot en met het vleesvarkensbedrijf. WLR en Blonk deden dit onderzoek in het kader van het project Vitale Varkenshouderij, gefinancierd door de Topsector Agri & Food en de Coalitie Vitale Varkenshouderij.

Data verzamelen

Voor deze analyse verzamelde WLR en Blonk tal van data over de verschillende jaren. Data over voer ging bijvoorbeeld over samenstellingen, herkomst, gehaltes en teelt. De data over productiekenmerken betrof onder meer de voederconversie, gewicht en energieverbruik op het bedrijf. Vervolgens is in de analyse gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen (carbon footprint), uitgedrukt in CO2-eq per kilogram levend gewicht (CO2-eq/kg LW).

Voerproductie

Uit de analyse blijkt dat de belangrijkste bijdrage aan de totale emissies kwam voor alle jaren uit voerproductie (dus teelt, processing, transport, verandering landgebruik) en methaanemissies uit de mestopslag voor zowel biggen als vleesvarkens. Zo blijkt uit het data-onderzoek dat een big in 2020 een 56 procent lagere uitstoot van CO2-eq/kg LW heeft ten opzichte van 1990. Vleesvarkens, inclusief opfok biggen, realiseerden een 46 procent lagere uitstoot van CO2-eq/kg LW ten opzichte van dertig jaar geleden. Deze verlaging werd vooral gerealiseerd door een betere voerbenutting en een lagere organische stof excretie. Dit zorgde voor lagere emissies van voerproductie en methaanemissies uit de stal. Daarnaast namen ook de emissies per kilogram voer in 2020 ten opzichte van 1990 af. Dit door onder andere hogere hectare-opbrengsten, ander voersamenstelling en een hoger gebruik van bij- en restproducten uit de foodsector.

Onzekerheid

In de bestudering van de beschikbare data zijn verschillende gevoeligheidsanalyses uitgevoerd. Dit om de onzekerheid van bepaalde input data te analyseren. Deze analyses toonden dat de verlaagde uitstoot van CO2-eq/kg LW van vleesvarkens in 2020 ten opzichte van 1990 een range had van tussen de 33 procent en 52 procent. Biggen hebben in 2020 een 56 procent lagere uitstoot van CO2-eq/kg LW ten opzichte van 1990. Deze verlaging komt doordat zeugen meer biggen kunnen grootbrengen, een betere voerbenutting en een lagere OS-excretie.

Vervolg

Het LCA onderzoek toont aan dat de meeste reductie voor biggen en vleesvarkens te halen is in voerproductie, voederconversie, en methaanemissies uit mestopslag. Als volgende stap zullen verschillende reductiestrategieën worden doorgerekend om inzicht te krijgen hoe een verdere verlaging van broeikasgassen in de varkenshouderij is te realiseren.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrio archief

Bron: - WUR

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top