Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu

‘Effecten van goede hygiëne in de varkenshouderij ook gezien door andere sectoren’

De eerste HyCare Melkvee Rendementsstal is op 14 juni 2018 officieel geopend door de melkveehouder Jos Seuntiëns, Hans Huijbers voorzitter ZLTO en Martien Schippers, oprichter MS Schippers.
Officiële opening HyCare Melkvee Rendementsstal door Jos Seuntiëns, Hans Huijbers voorzitter ZLTO en Martien Schippers Beeld: Roel Wijnen
‘Met hygiëne kun je veel bereiken op het gebied van diergezondheid’, aldus Arjan Wermink hygiënespecialist bij MS Schippers. ‘Door de HyCare aanpak, de juiste inzet van de producten en goede begeleiding en coaching worden verbluffende resultaten bereikt op diergezondheid.’

Infectiedruk verlagen

De resultaten in de varkenshouderij worden ook gezien in de melkveehouderij. Geïnspireerd door de goede resultaten op het gebied van diergezondheid is melkveehouder Jos Seuntiëns een jaar geleden gestart met de HyCare aanpak voor de melkveehouderij.

‘De diergezondheid staat voorop in mijn bedrijf. Ik vind het belangrijk dat mijn koeien in een prettige leefomgeving verblijven. De HyCare aanpak draagt hier zeker aan bij’, aldus Jos Seuntiëns.

Vanaf januari heeft het bedrijf van Jos de diverse onderdelen van de HyCare aanpak geïmplementeerd op zijn bedrijf. Hiervoor zijn dezelfde stappen doorlopen als op een HyCare varkensbedrijf.

Op het gebied van hygiëne zijn de stappen min of meer hetzelfde. Er wordt gezorgd voor porievrije oppervlakken, schoon drinkwater, professionele ongediertebestrijding en er wordt gereinigd en gedesinfecteerd. Het doel van deze aanpak is om infecties, als gevolg van een bacteriële besmetting, tegen te gaan. Een infectie is op veel melkveebedrijven de belangrijkste reden voor gedwongen afvoer.

Ondersteuning van de weerstand

De verzorging van de klauwen is belangrijk. Ook hier speelt hygiëne een grote rol. De omgeving wordt schoongehouden door de roosters te desinfecteren. Daarnaast lopen de koeien in de stal van Jos bij het verlaten van de melkrobot over een mat. Deze mat is gevuld met een pH-neutraal verzorgend middel en water. De weerstand wordt extra ondersteund in kwetsbare periodes, zoals de transitieperiode (rondom het afkalven).

HyCare Melkvee

Melkveehouder Jos Seuntiëns houdt in een Italiaanse stal 200 melkkoeien. Deze moderne stal is gericht op duurzame omgang met energie en een goede luchtdoorstroming voor het welzijn van het vee. De koeien worden gemolken door 4 melkrobots.

De eerste HyCare Melkvee Rendementsstal van Jos Seuntiëns is gevestigd in Knegsel.
HyCare Melkvee Rendementsstal van Jos Seuntiëns Beeld: Roel Wijnen

Op 14 juni jl. werd de eerste HyCare Melkvee Rendementsstal officieel geopend door Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO.

Er was veel belangstelling van de genodigden om hierbij aanwezig te zijn.

De lezingen en rondleidingen door de belevenisruimte en de stal gaven een goed beeld van de HyCare aanpak in de praktijk.

‘HyCare levert mij naast extra rendement een langere levensduur en meer werkplezier op’, aldus Jos Seuntiëns. Wilco de Crom beaamt dit. ‘Consequent werken en aandacht voor persoonlijke hygiëne zal zorgen voor een lage infectiedruk op het bedrijf. Daarnaast geven gezondere koeien meer melk met hogere gehalten en ze hebben bijna de helft minder klauwaandoeningen. Bovendien zullen minder problemen met uiers en de vruchtbaarheid optreden. HyCare koeien hebben een langer en productiever leven.’

Resultaten

In onderstaande tabel zijn de resultaten weergegeven op het bedrijf van Seuntiëns.

Visie Duurzame Zuivelketen

De HyCare aanpak in de melkveehouderij past in de visie van de duurzame zuivelketen, namelijk het verlengen van de gemiddelde levensduur van de koeien.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top