Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenSlagers lijden onder terreur veganisten

Slagers lijden onder terreur veganisten

De 18.000 Franse beenhouwers (slagers), spekslagers en traiteurs hebben politiebescherming aangevraagd. Ze deden dat bij hun minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb. Ze voelen zich bedreigd door veganistische groeperingen. Ook in Nederland broeit er iets.

Het Nieuwsblad (B) meldt dat ze radeloos zijn door de ‘toenemende fysieke, verbale en psychologische intimidatie’. Ook onder de Belgische collega’s groeit de bezorgdheid over het vijandige klimaat. „De lijst van ondernemers in deze branche die door veganistische activisten gevandaliseerd zijn, groeit exponentieel”, zegt de voorzitter van de Franse beroepsvereniging van slagers, Jean-François Guihard.

Geweld

Vooral in het noorden van Frankrijk krijgen beenhouwerijen en vishandels het hard te verduren. De actievoerders gaan ook steeds driester te werk. Het blijft niet bij roepen of schelden. Gevels van winkels worden beklad, uitstalramen worden aan diggelen geslagen. „Sommige groeperingen willen duidelijk een sfeer van terreur in het leven roepen om klanten af te schrikken”, aldus Guihard, de voorzitter van de Franse beroepsvereniging van slagers. Al in 2016 werden er al eens gevels met nepbloed besmeurd.

België

De Belgen verwachten dat dit geweld ook naar hun land overwaait. Ivan Claeys, nationaal voorzitter van de Koninklijke Bond van Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België: „En dat hebben we mede te danken aan de laksheid van de FOD Economische Zaken. Die trekt jaarlijks 180.000 euro uit voor een campagne die de vleessector heel wat schade berokkent door allerlei associaties met ongezonde producten de wereld in te sturen. Verscheidene van onze leden hebben hun uitstalramen al beklad gezien met hondenpoep, of uitwerpselen in de brievenbus gestopt gekregen. Tot dusver werden nog geen uitstalramen stukgeslagen, maar als het zo verdergaat, blijft het niet lang meer uit.”

Veganisten in Nederland

In Nederland hebben voor zover bekend de veganisten nog geen geweld gebruikt tegen deze beroepsgroep. Wel protesteerden afgelopen woensdag rond de dertig veganisten bij slachthuis Vitelco in Den Bosch. De 'Save Movement' wil mensen 'op vreedzame wijze' laten nadenken over hoe er met dieren wordt omgegaan. De actie was aangevraagd. „We doen dit op ongeveer acht locaties in het land waar we vinden dat onrecht plaatsvindt tegen dieren", vertelde een actievoerder. „Vandaag is het voor het eerst in Den Bosch. We willen vooral laten zien dat het anders kan. Dat mensen gaan nadenken over een veganistische levensstijl." De bedoeling is om volgende maand weer terug te keren in Den Bosch, om opnieuw actie te voeren bij het slachthuis. Door vaker terug te keren, moet er bewustwording ontstaan, zo is de gedachte die leeft bij de veganisten.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Bron: Het Nieuwsblad

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top