Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidDierenwelzijnEuropese dierenartsen willen camera’s in slachterijen

Europese dierenartsen willen camera’s in slachterijen

De Europese Veterinaire Federatie (FVE) ondersteunt en pleit voor het gebruik van hoogwaardige, goed geplaatste en toegankelijke CCTV-camerasystemen in onder meer varkensslachterijen volgens van tevoren overeengekomen standaardprotocollen. De FVE ziet CCTV als een nuttig hulpmiddel om personeel en managers van slachthuizen te helpen bij het uitvoeren van hun verantwoordelijkheden om dierenwelzijn te beschermen en te zorgen voor voldoende voedselveiligheidsnormen.

Vorige week werd de roodvleesindustrie nog ernstig in verlegenheid gebracht door een RTL-uitzending over misstanden in Nederlandse slachterijen. De slachtwereld werd daarop bijna geteisterd door dierenrechtenorganisates en individuen. De verplichting om camera’s in slachterijen op te hangen kan misstanden verminderen, maar ook uitsluiten dat de slachterijen te pas en te onpas onterecht door dierenrechtenorganisaties of een menigte van emotionele veganisten worden belaagd. Er is immers videobewijs dat alles goed geregeld en wettelijk is.

Dat vindt de FVE ook. Het kan volgens de federatie een aantal voordelen bieden voor werkgevers, werknemers, de burgers maar zeker voor het verbeteren van dierenwelzijn. Het kan echter nooit een vervanging zijn voor voortdurende, fysieke inspecties ter plaatse door officiële dierenartsen, aldus de FVE. Overigens is het niet de bedoeling om de videobeelden voor het publiek ter beschikking te stellen, maar wel voor de controlerende instanties.

Inspectie door dierenartsen

De federatie stelt daarnaast ook dat de uiteindelijke resultaten van veterinaire inspecties grotendeels afhankelijk zijn van de capaciteit, autoriteit en de ondersteuning van de veterinaire diensten. De FVE heeft echter regelmatig haar bezorgdheid geuit met betrekking tot de voortdurende trend om het aantal uitgevoerde controles van officiële dierenartsen te verminderen. Ze staat kritisch tegenover het delegeren van inspectietaken - die eigenlijk door een onafhankelijke officiële dierenarts moeten worden uitgevoerd - naar het personeel van het slachthuis. Het risico dat de gezondheid en het welzijn van dieren in gevaar worden gebracht, is volgens de Europese dierenartsen te groot. Tevens kan het de consumentenbescherming in heel Europa ondermijnen.

Wezens met gevoel

In haar pleidooi dringt de FVE aan op een hoog niveau van bewustwording, training en betrokkenheid van iedereen die met levende dieren omgaat; van transport tot slacht. In elk stadium van het proces moeten dieren worden behandeld en herkend als wezens met gevoel, in staat om angst te ervaren, pijn te voelen en te lijden. Dieren mogen nooit als objecten zonder gevoel worden behandeld.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Reinout Burgers

Bron: Federation of Veterinarians of Europe

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top