Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘Tweede Kans Varken’ naar finale Het Beste Idee van Varkensland

‘Tweede Kans Varken’ naar finale Het Beste Idee van Varkensland

Het door vijf studenten bedacht concept ‘Tweede Kans Varken’ heeft een wildcard gewonnen voor de finale van Het Beste Idee van Varkensland op 16 november 2023. Het idee biedt een oplossing voor niet-transportwaardige varkens met licht verwondingen of kleine afwijkingen.

De vijf studenten, Isabelle van de Ven (HAS green academy), Loes van Acht (HAS green academy), Giel Derks (Yuverta Horst), Wout van de Wouw (Yuverta Boxtel) en Servaes van Gompel (HAS green academy) bedachten gezamenlijk het concept ‘Tweede Kans Varken’. Met hun idee heeft het vijftal een wildcard bemachtigd voor de finale van Het Beste Idee van Varkensland 2023.

Niet transportwaardig

Het winnende concept, genaamd ‘Tweede Kans Varken’, biedt een oplossing voor niet-transportwaardige varkens met licht verwondingen of kleine afwijking, zoals een abces. Deze dieren kunnen nog steeds geschikt zijn voor de slacht, maar voldoen niet aan de regelgeving voor transport. Nu worden die varkens afgekeurd en mogen niet verwerkt worden voor consumptie. Voor deze kwalitatief hoogwaardige dieren bedachten de vijf studenten als oplossing om het slachtproces bij de varkenshouder te laten plaatsvinden, waardoor voedselverspilling wordt voorkomen en het transport geen extra lijden veroorzaakt. Omdat het aantal afgekeurde varkens op deze manier vermindert, noemt het winnende studententeam hun idee het ‘Tweede Kans Varken’.

Westfort

De studenten hebben besloten dat het ‘Tweede Kans Varken’-team de wildcard verdient voor de finale. Het vijftal heeft de Wildcard in ontvangst genomen van dagvoorzitter en Aeres-docent Marrit van Engen tijdens een studentenchallenge op 27 september bij Westfort in IJsselstein.

Finale

De studenten presenteren hun idee tijdens de finale op 16 november 2023. In de komende periode werken de studenten het idee verder uit en worden ze getraind tijdens een masterclass bij Topigs en een pitchtraining bij ZLTO. Zo worden ze klaargestoomd om als volwaardige zesde finalist deel te nemen aan deze innovatiewedstrijd.

Presentatie

Tijdens een studentenchallenge op 27 september, gehouden bij vleesverwerkingsbedrijf Westfort in IJsselstein, presenteerden studenten van de HAS green academy, Van Hall Larenstein, Aeres Barneveld en Yuverta hun innovatieve ideeën om de varkenshouderij te verbeteren. Onder begeleiding van coaches uit het bedrijfsleven, werkten de teams aan oplossingen voor de thema’s: planet, profit, people, pig.

Opmerkelijke ideeën

Andere opmerkelijke ideeën waren onder meer een voorstel om speendip te voorkomen, een marketingstrategie om het eten van varkensvlees in een positiever daglicht te stellen en een concept voor meer transparantie met betrekking tot het houden van varkens.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Bron: Het beste idee van varkensland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top