Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidRisicobeheersing van Toxoplasma bij varkens met uitloop

Risicobeheersing van Toxoplasma bij varkens met uitloop

varkens uitloop
Biologische en andere varkens die over buitenuitloop beschikken, hebben een grotere kans om met de parasiet Toxoplasma gondii besmet te raken dan varkens die binnen in stallen worden gehouden. Tijd om actie te ondernemen tegen deze ziekteverwekker in de varkenshouderij vanwege de volksgezondheid?

Toxoplasmose, veroorzaakt door een parasiet, is onder meer schadelijk voor het ongeboren kind. Recentelijk was er ophef over een aantal biologische bedrijven waar een verhoogde titer antilichamen van Toxoplasma gondii zou zijn aangetoond bij bloedonderzoek. „De belasting van het vlees met deze parasiet is echter zo klein, dat dit in de bij slachterijen gehanteerde statistieken niet voorkomt”, zegt Derk Oorburg, dierenarts en Directeur Kwaliteit van Vion. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst van het Agrivaknet in Boxtel.

Risicobeheersing

Nader onderzoek zou volgens hem hebben uitgewezen dat 17 van de 22 onderzochte biologische varkenshouderijen dezelfde waarden scoorden als conventionele varkenshouderijen. „En die zijn van deze zogenoemde ‘kattenziekte’ vrij”, aldus de Vion-man. „De beheersing van het risico van besmettingen door Toxoplasma gondii ligt vooral in de bestrijding van ongedierte op bedrijven en het weren van katten in de stal.” Het nemen van maatregelen of het onderzoek doen aan de varkensslachtlijn is volgens hem minder evident.

Kans op Toxoplasma

‘Buitenuitloop geeft meer kans op Toxoplasma gondii.’ Tot deze conclusie kwamen Nederlandse onderzoekers al in 2007. Joke van der Giessen, werkzaam bij het RIVM en gespecialiseerd in zoönosen, was één van hen. „We ontdekten toen dat de besmettingsdruk bij varkens die over buitenuitloop beschikken, zestien keer hoger is dan bij varkens die conventioneel in de stal worden gehouden. Momenteel loopt er een langjarig onderzoek naar Toxoplasma gondii, dat wordt gecoordineerd door Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad ” Volgens haar zijn er nog geen publicaties geweest over dit onderzoek. Dat project loopt nog circa twee jaar..

Groter risico

Twee jaar geleden bleek uit onderzoek van Zweedse wetenschappers van de Universiteit van Uppsala dat infecties met de parasiet Toxoplasma gondii wereldwijd veelvuldig voorkomen en een hoge ziektelast veroorzaken bij mensen. Ze vreesden dat het risico op een Toxoplasma-infectie bij mensen aanzienlijk stijgt, nu er in Europa steeds meer varkens buitenuitloop hebben. De Zweedse wetenschappers vonden bij 1 procent van de reguliere en 8 procent van de biologische varkens antilichamen tegen de parasiet. Volgens hen is buitenuitloop van varkens de oorzaak van de hogere infectiedruk.

Vleesbereiding

Van der Giesen zegt over dat onderzoek in het Zweedse Upsala: „Deze conclusie vind ik een beetje kort door de bocht. Varkensvlees wordt tenminste in Nederland op een dusdanige bereid (goed doorbakken). En juist dat maakt het risico op infecties via de weg van het vlees in elk geval erg klein. Of de ziektelast gaat toenemen doordat er steeds meer varkens uitloop krijgen in Europa zou nader onderzocht waard zijn.”

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top