Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVleesconsumptie op laagst niveau sinds 2005 door inflatie

Vleesconsumptie op laagst niveau sinds 2005 door inflatie

Nederlanders aten in 2022 gemiddeld 37,5 kilo vlees (75 kilo karkasgewicht). Dat is een halve kilo minder dan het jaar ervoor ofwel 1,1 kilo minder karkasgewicht (76,1 kilo in 2021). Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) in opdracht van Wakker Dier. De vleesconsumptie was nog niet eerder zo laag sinds de eerste editie van dit onderzoek in 2005. Toen laag de consumptie op 76,7 kilo karkasgewicht met een piek in 2009 van 79,2 kilo karkasgewicht.

WEcR wijst naast inflatie ook hogere vleesprijzen aan als belangrijke reden voor de daling. In de twee voorgaande edities van het rapport, die betrekking hadden op de ‘coronajaren’ 2020 en 2021, werd volgens WEcR aangegeven dat het verschil met de cijfers van 2019 veel te maken heeft gehad met uitzonderlijke omstandigheden vanwege de beperkende coronamaatregelen die getroffen zijn met de nodige impact op de vleesconsumptie buitenshuis. Voor het jaar 2022 is te wijzen op de bijzondere omstandigheid van hoge inflatie. Zoals 2020 en 2021 ‘coronajaren’ waren, zo is 2022 een ‘inflatiejaar’ te noemen.

Forse prijsverhogingen

Vlees is hard getroffen door een hoog inflatiepercentage, met prijzen voor vlees die wel opliepen tot 18 procent hoger dan een jaar eerder. De forse prijsverhogingen gedurende 2022 zijn ongetwijfeld een factor van betekenis in het voor 2022 geboekte vleesverbruikscijfer, schrijft WEcR. Het valt daarbij op dat de prijzen van rund- en pluimveevlees hoger opgestuwd zijn door hogere kosten (veevoer, energie) dan de prijs van varkensvlees is gestegen. De prijs van varkensvlees is weliswaar ook flink aan inflatie onderhevig, maar komt in 2022 lager uit dan rund- en pluimveevlees.

Wakker Dier

Wakker Dier schrijft in haar persbericht summier over de oorzaak van de daling van vlees. Ze pakt de daling vooral om ‘vleesminderen’ te propageren. „We eten nog steeds ongezond veel vlees. Maar er is duidelijk een daling ingezet. Nu is het zaak om door te pakken,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier. „De oplossing is simpel: maak vlees duurder en groenten en fruit goedkoper. Dat is goed voor onze gezondheid, ons milieu én voor de dieren.”

Uiteraard blijft de stichting haar retoriek herhalen dat vlees ongezond is, maar hiervoor is geen enkel onomstotelijk wetenschappelijk bewijs. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat vlees juist gezondheidsvoordelen biedt, maar ook hier geldt dat de meeste bevindingen te mager of te indirect om daadwerkelijk te mogen concluderen of gezondheid en vlees.

Eenderde eiwitbehoefte uit vlees

Wakker Dier constateerde eerder dit jaar al een terugloop in de vleesverkoop bij supermarkten. De huidige daling sterkt de dierenrechtenorganisatie in de overtuiging dat supermarkten het tij kunnen keren. Molenaar: „Zij verkopen verreweg het meeste vlees, dus hebben zij ook de grootste verantwoordelijkheid om iets te doen tegen de ongezond hoge vleesconsumptie.” Wederom is er geen bewijs dat de vleesconsumptie ‘ongezond hoog’ is. Dat is een aanname van Wakker Dier gebaseerd op haar doelstelling. Als de vleesconsumptie 37,5 kilo is, is dat omgerekend 7,5 kilo eiwit per jaar. Dagelijks is dit 20,5 gram, terwijl de gemiddelde mens 64 gram eiwit nodig heeft. De Nederlander haalt dus ‘slechts’ een derde van zijn eiwitbehoefte uit vlees.

Download hier het rapport

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: WEcR

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top