Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesNVWA roept slachthuizen op nog schoner te gaan werken

NVWA roept slachthuizen op nog schoner te gaan werken

Uit cijfers en boeterapporten van de NVWA blijkt dat er vorig jaar 49 boetes zijn uitgedeeld voor mest op vlees in roodveeslachthuizen. Dat is ruim een verdubbeling in vergelijking met de jaren daarvoor.

„Slachthuizen hebben hier blijkbaar in 2017 minder aandacht voor gehad dan wij nodig vinden”, zegt NVWA-directeur Keuren Jan Meijer. Dat het schoner kan is al eerder gebleken. In 2015-2016 werden in ruim twee jaar tijd, 39 boetes uitgedeeld.

Analyse controlelijsten

Slachthuizen zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daar waar dit niet gebeurt, neemt de NVWA enerzijds corrigerende maatregelen. Anderzijds maakt de organisatie rapporten van bevindingen op met als doel het bedrijf alsnog te laten voldoen. Inspecteurs van de NVWA kijken aan de hand van dagelijkse controlelijsten wat er wel en niet goed gaat tijdens het slachtproces. Daarbij beoordelen ze vooral risico-onderdelen als hygiënisch werken en dierenwelzijn. Uit analyse van controlelijsten ontstaat een duidelijk beeld van de naleving bij een slachthuis. Deze manier van werken is een onderdeel van het 'Plan van aanpak NVWA' uit 2014 en resulteert in een uniforme manier van toezicht op roodvleesslachthuizen.

Poepboetes

De ‘poepboetes’ zoals de NVWA deze uitdeelde lijken in het niet te vallen bij de hoeveelheid dieren die jaarlijks worden geslacht - zo’n 17 miljoen varkens, koeien en schapen - maar het aantal overtredingen is veel hoger: slachthuizen krijgen eerst een waarschuwing. Dat er poepspetters op varkensvlees terecht kunnen komen gebeurt tijdens het wegsnijden van de darmen. Volgens slachterijmedewerkers die RTL-Nieuws gesproken heeft, komt dat omdat slachters vaak te weinig ervaring hebben. Ook een te hoge bandsnelheid zou daarin een rol in spelen.

Mest op vlees is een bekend voedselveiligheidsrisico. Toch geeft de NVWA aan dat er geen reden is om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees en leven slachthuizen de regels over het algemeen goed na.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Ellen Meinen

Bronnen: De Telegraaf, RTL Nieuws

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top