Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidGD verbetert salmonella-aanpak varkens

GD verbetert salmonella-aanpak varkens

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een nieuwe diagnostische methode voor salmonella-onderzoek ontwikkeld om Salmonellose te bestrijden. Met behulp van slofjes kunt u in verschillende afdelingen mest verzamelen voor bacteriologisch onderzoek. Volgens de GD is het voordeel hiervan dat veel nauwkeuriger te bepalen is waar en wanneer een besmetting plaatsvond, zodat een gerichter en efficiënter plan van aanpak kan worden opgesteld.

De nieuwe methode is ontwikkeld wegens de beperkte waarde van een bloedonderzoek aan het einde van een mestperiode voor een bedrijfsmatige salmonella-aanpak. GD zegt te beschikken over de nodige expertise om veehouders en dierenartsen bij deze nieuwe salmonella-aanpak te ondersteunen. Bovendien is de methode goedkoper en diervriendelijker dan een uitgebreid bloedonderzoek op bedrijfsniveau. De bemonstering kan door de veehouder of zijn medewerker zelf uitgevoerd worden. Klik hier voor meer informatie.

Zoönose salmonellose

Salmonellose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met de salmonellabacteriën. Besmetting met salmonellabacteriën komt op ruim de helft van alle varkensbedrijven voor. Het veroorzaakt slechts zelden problemen, maar kan wel leiden tot de zoönose salmonellose. Dit betekent dat mensen besmet kunnen raken met de bacterie door het eten van besmet vlees of door direct contact met varkens. In tegenstelling tot bij het varken vormt salmonellose bij de mens wel degelijk een gezondheidsrisico. Salmonellose bij varkens moet dan ook eerder gezien worden als een volksgezondheidsrisico dan een ernstige aandoening van het varken zelf. Een belangrijke bron van salmonellabesmetting van vlees is karkasbezoedeling tijdens het slachtproces door mest van besmette varkens.

Landelijk monitoringsprogramma

Sinds begin 2005 bestaat er een landelijk monitoringsprogramma voor salmonella bij vleesvarkens waarbij via bloedonderzoek de salmonellastatus van het bedrijf in beeld wordt gebracht. Op basis van de uitslagen worden bedrijven dan ingedeeld in drie categorieën: categorie I, II en III, waarbij categorie III de zwaarst besmette groep is. Aan deze status worden tot nu toe in Nederland, in tegenstelling tot Duitsland, geen (economische) consequenties verbonden.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Wikipedia

Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top