Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidVoedingBetere vertering en minder emissie

Extra histidine in varkensvoer

Betere vertering en minder emissie

Vleesvarkensnutritionist Ronald van Kol: “De afgelopen jaren zien we een dalende lijn in het eiwitgehalte van voer. Daarom wilden we graag weten of extra histidine een positief effect had op voerefficiëntie en vleeskwaliteit.”
Vleesvarkensnutritionist Ronald van Kol: “De afgelopen jaren zien we een dalende lijn in het eiwitgehalte van voer. Daarom wilden we graag weten of extra histidine een positief effect had op voerefficiëntie en vleeskwaliteit.”
Onlangs deed Voergroep Zuid een voerproef met 140 vleesvarkens, waarvan de helft voer kreeg met extra histidine. Histidine is een essentieel aminozuur dat een belangrijke rol vervult in de vorming van spierweefsel. Samen met Vion en aminozurenleverancier CJ Bio werd er gekeken naar groei, voederconversie, karkassamenstelling en vleeskwaliteit.

In de zoektocht naar het verhogen van de verteerbaarheid streeft Voergroep Zuid continu naar het nauwkeuriger formuleren van varkensvoeders. “We speuren daarbij naar nieuwe methoden én ingrediënten om voer mee samen te stellen”, vertelt vleesvarkensnutritionist Ronald van Kol. Het verhogen van de verteerbaarheid draagt volgens hem niet alleen bij aan de voerbenutting, maar ook aan het beperken van de CO2- en stikstof-uitstoot. Van Kol: “Dit is wellicht nú nog geen thema in de uitbetaling van vleesvarkens, maar alles wijst erop dat het dit in de toekomst wel gaat worden!”

Om een hogere verteerbaarheid van voereiwit te bereiken, is het zo goed mogelijk afstemmen van het aminozuurpatroon op de exacte behoefte van het varken essentieel. Hoe beter dit lukt, hoe lager het eiwitgehalte in voer en daarmee waarschijnlijk ook de stikstofuitstoot. Reden genoeg om samen met Vion en CJ Bio het effect van het extra histidine in het voer te bestuderen.

Bekend uit aquacultuur

Het aminozuur histidine is bekend uit de aquacultuur, waar het bijvoorbeeld gebruikt wordt als voeding voor kweekzalm, ook draagt het onder andere bij aan de vorming van spierweefsel. Uit eerder onderzoek en beschikbare literatuur blijkt ook dat er een positief effect is op de vleeskwaliteit. Van Kol: “Omdat het eiwitgehalte van voer de afgelopen jaren een dalende lijn vertoont, wilden wij graag het effect van het toevoegen van dit aminozuur weten.”

Minder dripverlies

De proefresultaten lieten een duidelijk effect zien op de vleesaanzet. Het mager vlees gehalte van de proefgroep was significant hoger dan van de controlegroep. De spekdikte was juist significant lager. “Het was best verrassend dat zo’n kleine hoeveelheid histidine zoveel effect had op de vlees- en vetaanzet”, geeft Van Kol aan. Ook bij de analyse van de vleeskwaliteit kwamen er volgens hem significante verschillen naar voren. De pH-waarde van het vlees was hoger en er was numeriek minder dripverlies. “Zo levert deze proef interessante kennis die kan worden ingezet bij het formuleren van de varkensvoeders van de toekomst”, concludeert nutritionist Van Kol.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 127 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top