Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesSmaak: speerpunt bij Keten Duurzaam Varkensvlees

Smaak: speerpunt bij Keten Duurzaam Varkensvlees

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) is samen met PIC bij acht varkenshouderijen gestart met een geneticaproject. Doel is zoveel mogelijk informatie inwinnen over drie verschillende berenlijnen. Hoe doen de biggen het qua groei? Wat is de spier- en spekdikte? Hoe staat het met de kwaliteit van het vlees, en met de kleur en de pH?

Eerder gaf KDV al aan op zoek te zijn naar het meest smaakvolle varkensras. KDV heeft tegenwoordig ook een eigen winkelcoach in de persoon van Bart Ruijgrok. Hij helpt slagers en winkeliers om KDV-vlees zo goed mogelijk te presenteren, in te kopen en te verkopen. Zelf werkte hij jarenlang als chef-slager bij verschillende slagerijen en hij was docent op de slagervakschool.

Onderscheidend product

Bij een keten hoort vanzelfsprekend volgens de marketingprincipes een succesvol eigen onderscheidend product. Met trots laat Bart Ruijgrok weten dat dat de KDV ook gelukt is: „Sinds vorig jaar ligt het eerste handgeselecteerde vlees dat we onder ons nieuwe premium label Patron op de markt brengen, bij slagers in de toonbank. Binnen dit concept selecteren wij de varkens waar we zeker van weten dat deze het best passen bij slagers die smaak als speerpunt binnen hun slagerij hanteren.”

Premium label: Patron

Over het proces vertelt hij het volgende: „In de slachterij beoordelen vleesmeesters met jarenlange ervaring varkens uit het KDV Beter Leven-concept op vorm, kleur, stevigheid en marmering. Met de hand worden alleen de beste varkens geselecteerd en met zorg afgeleverd aan de slager. Zo kan de echte vleesliefhebber genieten van het neusje van de zalm: een excellent product afkomstig van de beste varkens van stal, gehouden met aandacht voor dier én milieu.”

Achter het product staan

Elk Patron-varken heeft een uniek ‘label of origin’: een paspoort van het desbetreffende dier met daarop gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld de varkenshouderij, het gewicht, de spekdikte en het vleespercentage. Daardoor weet een slager precies waar het vlees vandaan komt en hoe er met de dieren is omgegaan. Dat maakt dat ze nóg meer achter dit product kunnen staan.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: KDV

Bron: KDV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top