Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVion sluit toch Duitse vleesverwerkingslocatie

Vion sluit toch Duitse vleesverwerkingslocatie

Vion-locatie Grossostheim
Vion-locatie Grossostheim
Vion gaat toch een Duitse locatie voor vleesverwerking sluiten. Twee weken geleden werd nog ontkent dat er locaties zouden sluiten. Het is productielocatie voor gemaksvoeding in Großostheim (Beieren). In een interview met Top Agrar zegt Vion's COO van foodservice, Simon Morris, dat de vestiging voor gemaksproducten niet genoeg groei kent en daarom tegen het einde van het jaar zal sluiten.

Eerder dit jaar paste Vion de productiecapaciteit in Duitsland al aan, omdat de varkensstapel in het land terugloopt. Eind 2022 sloot Vion ook een Duitse uitbeenlocatie. Dat Vion een fabriek in gemaksvoeding sluit is volgens Top Agrar echter opmerkelijk. Gemaksvoeding is een van de snelst groeiende categorieën in de levensmiddelenindustrie.

Vion Großostheim is de enige locatie van Vion in Duitsland die vers vlees voor de zelfbedieningsafdeling aanbood. 365 dagen per jaar worden de distributiecentra van de levensmiddelenhandel en de discounters voorzien van varkens- en rundvleesproducten voor de zelfbedieningsafdeling. De producten komen voor bijna 100 procent uit slachterijen en bedrijven van Vion.

Geruchten sluiting locaties

Twee weken geleden stelde FDF Team varkens in een persbericht stelde de sluiting van meerdere VION locaties op korte termijn. De eerste zou een productielocatie van vers vlees zijn. Vion reageerde in de Duitse regiokrant en heeft de geruchten als speculatie afgewezen. „Dit bericht is volledig uit de lucht gegrepen , zei Vion-woordvoerder Thomas van Zütphen toen tegen de Duitse media.

Vion gaf echter toe dat vleesbedrijven in Europa voor enorme uitdagingen staan. Vooral in Duitsland is de gehele vleesindustrie voortdurend in beweging en wordt gekenmerkt door een hoge overcapaciteit, waar ook Vion last van heeft. Volgens de vleeswerker waren de slachtcapaciteiten al verminderd en zullen ze de capaciteiten waar nodig blijven aanpassen aan de markten.

Alle cijfers boven tafel

FDF blijkt achteraf toch gelijk te hebben gehad, al gaat Vion nog geen Duitse slachterijlocaties sluiten. Roy Nillesen van FDF Team Varkens: „Vandaag maakt Vion bekend haar productielocatie te sluiten. Het management van Vion wijdt de zwakke groei aan de zwakke Duitse vleesmarkt als reden. Er spelen echter andere zaken. FDF heeft ze reeds eerder verwoord.”

In dat persbericht meldde FDF dat Vion op 15 oktober plannen zou presenteren dat de vleesverwerk de SB-productie van vers vlees in Duitsland volledig zouden stopzetten. De banken zouden een ultimatum hebben gesteld dat Altenburg, Perleberg en Emstek op korte termijn verkocht moeten gaan worden. Dit vanwege de rode cijfers met een verlies van 108 miljoen en de benodigde vlottende activa om te overleven. „Het wordt tijd dat het management van ZLTO, de hoofdaandeelhouders binnen Vion, eist dat alle cijfers in deze boven tafel komen en het mismanagement een halt toeroept. Het kan niet zo zijn dat de Nederlandse varkenshouders het verlies van de Duitse operaties blijven bekostigen”, aldus Nillesen.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Vion

Bron: Top Agrar

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top