Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidWUR: ‘Aminozuren kunnen lager eiwitgehalte varkensvoer compenseren'

WUR: ‘Aminozuren kunnen lager eiwitgehalte varkensvoer compenseren'

Varkens die een rantsoen krijgen met een lager eiwitgehalte vertonen mogelijk meer beschadigend gedrag. Verstrekken van extra kauw- en wroetmateriaal kan dit gedrag slechts enkele weken voorkomen. Toevoeging van essentiële aminozuren aan het voer heeft een beter en langdurig effect. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) op basis van een eigen wetenschappelijke studie. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Om de duurzaamheid van vleesproductie te vergroten wordt gewerkt aan verlaging van het eiwitgehalte in voeders. Via een lager eiwitgehalte in het voer kan de uitscheiding van stikstof in het milieu worden verlaagd. In eerder onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) is gebleken dat varkens die eiwitarm voer krijgen meer beschadigend gedrag vertonen, zoals staart- en oorbijten.

Kauw- en wroetmateriaal

Omgevingsverrijking vermindert het risico op beschadigend gedrag bij varkens. Voor onderzoekers van WUR aanleiding om het verstrekken van extra kauw- en wroetmateriaal aan varkens op een eiwit-armer dieet te testen. Op basis van dit onderzoek concluderen de onderzoekers dat de inzet van extra kauw- en wroetmateriaal in eerste instantie het staartbijten vermindert. Na enkele weken verdwijnt dit effect echter, ondanks dat de varkens wel nog steeds geïnteresseerd blijven in het aangeboden materiaal. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat omgevingsverrijking belangrijk is voor varkens, maar dat er meer nodig is om de nadelige effecten van eiwit-armer voer op het welzijn te voorkomen. Toevoeging van extra essentiële aminozuren aan het eiwitarme dieet blijkt wel effectief op de lange termijn.

Geen verschil

Het gedrag, van varkens die werden gevoerd met voer dat was aangevuld aminozuren, verschilde niet van dat van varkens die eiwitrijker voer kregen voorgeschoteld. Volgens de WUR-onderzoekers toont dit aan dat eiwit-armer voer gebruikt kan worden zonder een groter risico op beschadigend gedrag, als tenminste essentiële aminozuren worden toegevoegd.

Verschillende behoefte aminozuren

Individuele varkens vertonen verschillen in hun precieze behoefte aan aminozuren. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hun gezondheid. In toekomstig onderzoek gaan wetenschappers kijken of varkens hun voedselkeuzes veranderen onder omstandigheden waarin ze meer aminozuren nodig hebben.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief

Bron: WUR

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top