Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Bekijk editie Pig Business 2023 nr. 10
Vorig artikelVolgend artikel
  • 1
  • Uitklappen Inklappen

Varkenseconoom Robert Hoste:

'Ik houd varkenshouders een eerlijke spiegel voor'

„Ik ben een waarnemer en ik neem niet snel een standpunt in, maar observeer en kom met oplossingen. Dat is ook de rol van een wetenschapper en van de WUR. Dat zorgt tegenwoordig soms wel voor een spanningsveld.”
„Ik ben een waarnemer en ik neem niet snel een standpunt in, maar observeer en kom met oplossingen. Dat is ook de rol van een wetenschapper en van de WUR. Dat zorgt tegenwoordig soms wel voor een spanningsveld.”
Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie

Varkenshouder Dick Wermink wint HBIVV met Voedselplaat

Varkenshouder Dick Wermink uit Witharen (OV) is met zijn inzending de Voedselplaat winnaar geworden van de 8ste editie van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV). De jury vond zijn idee haalbaar en goed inzetbaar voor de varkenshouders.
2023-104Maatschappij

Column: Argusogen

Wageningen Universiteit geniet onder varkenshouders niet altijd een goede reputatie. Zo zouden WUR-wetenschappers te veel meegaan met de gedachte dat het in de varkenshouderij allemaal beter moet. Milieu, klimaat, dierenwelzijn en volksgezondheid.
2023-104Huisvesting

Column: Lanterfanteren

Ik wil hier nog even voortborduren op mijn vorige column ‘Ga ik het missen?’. Daarin vroeg ik me af wat ik straks, als ik geen varkens meer heb, zou gaan doen. Inmiddels heb ik mijn eerste klus achter de rug als hulpsinterklaas.
2023-105Ondernemen
„Ik ben een waarnemer en ik neem niet snel een standpunt in, maar observeer en kom met oplossingen. Dat is ook de rol van een wetenschapper en van de WUR. Dat zorgt tegenwoordig soms wel voor een spanningsveld.”

'Ik houd varkenshouders een eerlijke spiegel voor'

Geen boerenzoon en niet uit een boerenfamilie en toch mag Robert Hoste (57) zich dé landbouweconoom varkens van Nederland noemen. Hij heeft een goede reputatie in binnen- en buitenland en sinds kort is hij voorzitter van InterPIG.
2023-107Ondernemen1 reactie

Banken zijn extra alert bij groei- of uitbreidingsplannen

Bij financiering van overname van varkensbedrijven willen banken weten of er nog ruimte is om in de toekomst verplichte vervolgstappen te kunnen zetten. Is reductie mogelijk of zit een bedrijf direct op slot als er aanvullende eisen komen?
2023-1012Ondernemen
In 2043 wordt vee hoofdzakelijk in stallen gehuisvest met voldoende ruimte en afleidingsmateriaal voor natuurlijk gedrag.

Het is 2043 en John is een gelukkige varkensondernemer

Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR), kruipt in de huid van de West-Europese varkenshouder John die anno 2043 over zijn varkensbedrijf en zijn ondernemersstrategie vertelt.
2023-1014Ondernemen
Henri en zijn dochter Lieke in de winkel met warme uitstraling dankzij de gekozen zwarte kleur. Dit zorgt voor een rustige koopomgeving.

Henri Savelkouls koos voor zelf slachten en verkopen

Drie jaar geleden verbouwde Savelkouls zijn winkel tot de huidige prachtige inrichting. In 2002 begon hij in een garage met de vleesverkoop; nu is het een plek waar wekelijks circa 450 klanten komen om vlees te kopen.
2023-1018Ondernemen
Blijf zeer alert op gunstige locaties met bestemming veehouderij

Goede ondernemerskeuze steeds moeilijker voor varkenshouder

Het maken van een goede ondernemerskeuze in de varkenshouderij is steeds moeilijker. Er spelen steeds meer aspecten die van invloed zijn op de uiteindelijke beslissing. Veelal aspecten waar je als varkenshouder geen of weinig invloed op hebt.
2023-1022Ondernemen
Om winst te boeken qua dierwelzijn zullen soms stalaanpassingen of nieuwbouw van stallen nodig zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over vrijloopkraamhokken.

‘Geen schokkende zaken op tafel voor varkenshouders’

Volgens POV-voorzitter Linda Verriet zal het Convenant Dierwaardige Veehouderij inhoudelijk geen grote verrassingen met zich meebrengen voor de varkenshouderij, omdat wordt aangehaakt bij het programma Vitale Varkenshouderij.
2023-1028Ondernemen
Hulp nodig?

Onze klantenservice helpt je graag bij vragen over je gegevens of abonnement. Mail of bel op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.30 uur, zaterdag van 8.30 uur tot 13.00 uur.

Bel ons op +31 (0) 314 - 68 22 93 Mail ons direct
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top