Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesUitleg bij AutoFOM & Maske

Uitleg bij AutoFOM & Maske

AutoFOM is een classificeringssysteem voor vleesvarkens. Bij de slachterijen in Duitsland is het een zeer gebruikelijk systeem om de waarde van de varkens vast te stellen.

Het AutoFOM classificatie systeem is een vol automatisch systeem, dat gebruikt wordt in slachtbanen waar de slachtcapaciteit hoog ligt (>800 varkens per uur). Door middel van de Maske wordt de economische waarde van het varken bepaald.

Het AutoFOM principe
Het principe van AutoFOM is gebaseerd op een meting van de spier/spek bedekking over het gehele karkas. Deze spier/spek gegevens worden door een computersoftware omgerekend naar de gewichten van de verschillende onderdelen. De spier/spek meting wordt gecontroleerd door een externe instantie.

De omrekeningssoftware kan verschillen per slachterij waardoor de onderdeel gewichten waarden per slachterij niet met elkaar te vergelijken zijn.

Maske
De Maske is het waarderingssysteem waarbij de verschillende gewichten van de belangrijkste onderdelen van het varken worden gewaardeerd met een bepaalde waarde. Door deze systematiek wordt er sturing gegeven aan de kwaliteit/prijs verhouding van het varken. De onderdelen van het varken die op deze manier gewaardeerd worden, zijn:

  • Hammen
  • Karbonadestreng (lachs)
  • Schouder
  • Buikgewicht en magervleespercentage van de buik.

De berekende gewichten van deze onderdelen worden met verschillende waarden vermenigvuldigd, waardoor er een totaal waarde ontstaat. Deze totaal waarde gedeeld door het geslacht gewicht wordt uitgedrukt in punten per kilo.

Tevens wordt er bij meerdere slachterijen een extra korting doorgevoerd, op basis van het geslacht gewicht. Varkens buiten het gewichtstraject van 88 tot 102 kg worden extra gekort i.v.m. het afwijkende geslacht gewicht. De korting is weer afhankelijk van de Maske die de slachterij gebruikt.

In onderstaande tabel staat een voorbeeld uitgewerkt van een kwalitatief goed en slecht varken.

 

Tekst: Agrifirm

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top