Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenOnline uitzending: ‘We kunnen ons geen branden permitteren’

Online uitzending Brandveiligheid op 11 december onder andere met brandveiligheidskeuring

Online uitzending: ‘We kunnen ons geen branden permitteren’

Afgelopen jaar wilde demissionair minister Adema een jaarlijkse brandveiligheidskeuring gaan verplichten voor veehouders. Op een poll op de websites van Pig Business en Pluimveeweb vond 19 procent dit een goed idee, omdat elke stalbrand minder een positieve ontwikkeling is. 78 procent is een brandveiligheidskeuring in principe wel verstandig, maar jaarlijks is overdreven want in een stal verandert er weinig binnen een jaar. Tijdens de online uitzending Brandveiligheid op 11 december zal het nut of de noodzaak van een brandveiligheidskeuring een van de onderwerpen zijn met onder meer varkenshouder Arie van Bommel. Wil je mee discussiëren, meld je dan aan voor deze online uitzending.

Meld je hier aan voor de online uitzending 'Hoe kan ik de brandveiligheid verhogen?


Een stal brand, het zal je maar gebeuren of liever gezegd laat het je niet gebeuren. Varkenshouder Arie van Bommel weet in ieder geval dat hem dit nooit meer zal overkomen. Hij zal tijdens de online uitzending zijn visie geven waarom hij voor een jaarlijkse brandveiligheidskeuring is. „Wie niet begrijpt dat elektra- en brandkeuringen van het grootste belang zijn, heeft zelf geen brand gehad.”, zei hij afgelopen jaar en riep zijn collega’s op zo snel mogelijk hun verzekeringsman om een keuring te vragen.

Noodzaak van keuringen

Van Bommel kan het weten. In 2017 vatte een van zijn stallen vlam. Gelukkig was hij thuis toen het alarm afging. Tegelijkertijd vloog een dakplaat de lucht in. Hij belde 112 en zette meteen alle stroom uit, want als er geen lucht wordt verplaatst, verspreidt vuur zich minder snel. Van Bommel: „Als je dit niet hebt meegemaakt, is het blijkbaar moeilijk om de noodzaak van keuringen in te zien.”

Bij de varkenshouder zit de schrik er na zes jaar nog steeds in. Als hij maar iets ruikt, is hij meteen alert. Na de brand verving hij alle tl-verlichting door led. „Tl wordt heet en is vaak tegen het isolatiemateriaal en in stof gemonteerd. Dat is vragen om problemen.”

Verzekeringspremie omlaag

Behalve de verplichte vijfjaarlijkse elektrakeuring, die als het aan Van Bommel ligt, best naar eens in de twee of drie jaar mag, is hij ook voor de brandkeuring. Dat dit niet overal in goede aarde valt, boeit hem niet. „Kritiek kan ik wel hebben. En ik wil het al helemaal niet over kosten hebben. Voor wie dat moeilijk vindt: als er door de keuringen maar één stalbrand wordt voorkomen, gaat de verzekeringspremie al omlaag.”

Hij vraagt zijn collega’s liever vandaag dan morgen contact op te nemen met hun verzekeringsmaatschappij om iemand te sturen voor het verrichten van een keuring. Die eerste keer is heel verhelderend, volgens Van Bommel. „Dan gaan je ogen wel open. Dan schrik je van wat je ziet en hoort. We kunnen ons geen branden permitteren: niet voor de dieren, niet voor onszelf en niet voor de maatschappij. Regel een brandkeuring. Want op elk bedrijf is er wel wat. Ga zo gauw mogelijk aan de slag. Onderneem zelf actie, laat je stallen en installatie checken. Lees vervolgens het rapport en pik er punten uit. Sommige zullen complex zijn, andere zullen nauwelijks tijd vergen. Maar gá aan de slag.” Volgens hem is overal verbetering mogelijk. Dat zijn veehouders dan ook verplicht aan hun dieren, aan zichzelf en aan de maatschappij.

In de online-uitzending “Hoe kan ik de brandveiligheid verhogen?” zoomen we in op de noodzaak van het voorkomen van stalbranden in nieuwe en bestaande stallen en hoe dat aan te pakken. Dit in het belang van de sector, het dierenwelzijn en de publieke opinie maar vooral in het belang van de individuele veehouder. We praten met varkenshouder Arie van Bommel die een stalbrand meemaakte en met Melissa van de Kam, sectormanager veehouderij bij Interpolis, Jurnjan van den Bremer van MJ-Tech en Ruud Peijs van Fire Defender.

Meld je hier aan voor de online uitzending 'Hoe kan ik de brandveiligheid verhogen?

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Foto van Ruth van Schriek
Tekst: Ruth van Schriek

Na van alles gedaan en gezien te hebben, teruggekeerd naar de Achterhoek. En bijna terug naar de boerderij waar ze opgroeide. Na jaren als eindredacteur voor de kranten en magazines van Agrio gewerkt te hebben, trok ze zelf de laarzen aan. Met camera, pen en papier op weg naar boeren, om met veel belangstelling hun altijd interessante verhaal te horen. En dit bij thuiskomst op te schrijven.

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top