Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidNVWA onderzoekt 200 vleesvarkensbedrijven op mogelijke ziekteverwekkers

NVWA onderzoekt 200 vleesvarkensbedrijven op mogelijke ziekteverwekkers

In 2024 en 2025 bezoekt de NVWA in totaal 200 vleesvarkensbedrijven om op zoek te gaan naar mogelijke ziekteverwekkers waar ook mensen ziek van kunnen worden. De geselecteerde bedrijven zijn verplicht om hieraan deel te nemen. In het ene deel wordt in beeld gebracht welke ziekteverwekkers bij vleesvarkens voorkomen. In het andere deel wordt onderzocht of de ziekteverwekkers ook voorkomen bij mensen die met de dieren werken en hun gezinsleden.

Dieren in de veehouderij kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden. De EU verplicht elke lidstaat te onderzoeken hoe vaak dergelijke ziekteverwerkers bij mensen en dieren voorkomen en hoe vaak ze in dierlijke producten zitten. In dat kader onderzoeken in Nederland de NVWA en het RIVM elk jaar een andere diersoort. In 2024 en 2025 worden 200 bedrijven bezocht die vleesvarkens houden.

Het onderzoek bestaat uit twee delen. In het ene deel wordt in beeld gebracht welke ziekteverwekkers bij vleesvarkens voorkomen. In het andere deel wordt onderzocht of de ziekteverwekkers ook voorkomen bij mensen die met de dieren werken en hun gezinsleden. Alle gegevens worden anoniem verwerkt. Aan het eind van het onderzoek en de analyse krijgt elke deelnemer een samenvatting. De geselecteerde bedrijven zijn verplicht om hieraan mee te doen.

Verzamelen

De inspecteur verzamelt op de bedrijven mestmonsters, stofmonsters via veegdoekjes en speekselmonsters met behulp van een kauwtouw bij varkens vanaf de leeftijd van 4 maanden. Ook worden er monsters genomen van het voer en het drinkwater van de varkens. Verder vult de deelnemer samen met de inspecteur een vragenlijst in over het bedrijf. Laboratoriumonderzoek moet uitwijzen of in de mestmonsters Campylobacter, Clostridioides difficile, ESBL-producerende bacteriën, hepatitis-E virus, Salmonella, STEC of Yersinia aanwezig zijn In de stofmonsters vindt onderzoek plaats naar MRSA en in het speekselmonster wordt onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Streptococcus suis. In de voer en watermonsters wordt gekeken naar Salmonella. Ook een onderzoek op basis van een ontlastingsmonster en een neusswab maakt deel uit van het onderzoek. Dat onderzoek is gericht op Campylobacter, Clostridioides difficile, ESBL-producerende bacteriën, hepatitis-E virus, MRSA, Salmonella, STEC, Streptococcus suis en Yersinia. Het RIVM onderstreept dat de resultaten van deze onderzoeken géén consequenties hebben voor de onderzochte dieren of het bedrijf.

Humaan onderzoek

Het RIVM vraagt varkenshouders en hun gezinsleden en medewerkers ouder dan 18 jaar om (vrijwillig) deel te nemen aan het humane onderzoek. In dit deel van het onderzoek wordt gekeken of de onderzochte ziekteverwekkers ook bij de mensen op het bedrijf voorkomen. Ze worden gevraagd om een vragenlijst in te vullen. De vragen gaan onder andere over de werkzaamheden op het bedrijf, de aanwezigheid van huisdieren en de eigen gezondheid.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrio archief

Bronnen: NVWA, RIVM

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top