Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Emissiereductie logo
  • Home
EmissiereductieHuisvesting'Vakmanschap veel invloed op emissie: Ammoniakuitstoot op ene varkensbedrijf drie keer hoger dan op soortgelijk varkensbedrijf'

Henk Kievit: Willen emissiereducties per diercategorie vergelijken

'Vakmanschap veel invloed op emissie: Ammoniakuitstoot op ene varkensbedrijf drie keer hoger dan op soortgelijk varkensbedrijf'

De ammoniakuitstoot van een vleesvarkensbedrijf is soms drie keer hoger dan van een soortgelijk vleesvarkensbedrijf waar dezelfde emissie reducerende techniek wordt toegepast. Zo blijkt uit metingen in de Gelderse Vallei. Beeld ter illustratie.
De ammoniakuitstoot van een vleesvarkensbedrijf is soms drie keer hoger dan van een soortgelijk vleesvarkensbedrijf waar dezelfde emissie reducerende techniek wordt toegepast. Zo blijkt uit metingen in de Gelderse Vallei. Beeld ter illustratie.
„Vakmanschap heeft veel invloed op emissies van veehouderijen. De ammoniakuitstoot van een vleesvarkensbedrijf is soms drie keer hoger dan van een soortgelijk vleesvarkensbedrijf waar dezelfde emissie reducerende techniek wordt toegepast. Ook in andere veehouderijsectoren zien we grote verschillen in emissies tussen soortgelijke bedrijven. Zo blijkt uit metingen in de Gelderse Vallei”, zegt Henk Kievit. Hij gaat hier woensdag 28 februari tijdens het Emissiereductie Event in Barneveld nader op in.

Kievit is betrokken bij de regiodeal voor de regio Foodvalley. Hij gaat in op de opbrengsten, resultaten en bijvangsten met betrekking tot emissiereductie van het project dat drie jaar geleden startte. „Er is in de Gelderse Vallei, oftewel de regio Foodvalley rondom Barneveld een luchtmeetnetwerk en een stallenmeetnetwerk opgezet. Wageningen UR was nauw betrokken bij het stallenmeetnetwerk en de Universiteit Utrecht bij het luchtmeetnetwerk.”

„Voorheen was er één luchtmeetpunt in Wekerom van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM). Tijdens het project zijn er 70 luchtmeetpunten in de Gelderse Vallei geplaatst. We hebben de concentraties ammoniak, fijnstof en stikstofdioxine gemeten.”

Vakmanschap

„Tijdens het project hebben we de uitstoot van veehouderijen in beeld gebracht. Opvallend was dat het ene vleesvarkensbedrijf soms drie keer meer ammoniak uitstoot dan een soortgelijk vleesvarkensbedrijf waar dezelfde emissie reducerende techniek wordt toegepast. Ook in andere veehouderijsectoren zagen we dergelijke verschillen. Met management en vakmanschap heeft een veehouder veel invloed op de emissies van zijn bedrijf”, concludeert Kievit.

Vergelijken

„We pleiten ervoor om een vergelijkende database (benchmark) samen te stellen. Voor het antibioticagebruik is deze vergelijkende database (benchmark) er al voor iedere deelsector. Veehouders zien zo hoe ze het doen ten opzichte van collega’s. Mede dankzij deze benchmark is het antibioticagebruik in de veehouderij met maar liefst 80 procent gedaald sinds 2009.”

‘Naar doelvoorschriften’

„Bovendien pleiten we ervoor om van middelenvoorschriften naar doelvoorschriften te gaan en hier de vergunningverlening op te baseren. Nu vindt vergunningverlening op basis van middelenvoorschriften plaats. Veel veehouders hebben geïnvesteerd in emissie reducerende technieken op de RAV-lijst. Veehouders zijn ondernemers. Geef ze een doel – bijvoorbeeld een ammoniakplafond voor hun bedrijf – waarop ze zich moeten richten. Laat hen zelf beslissen hoe ze dit doel halen.”

Om over te kunnen op doelvoorschriftvergunningen moet een veehouder investeren in sensoren die bijvoorbeeld de ammoniakemissie meten. Kievit legt tijdens zijn presentatie uit hoeveel het een veehouder gaat kosten om te investeren in deze sensoren.

Kom woensdag 28 februari naar het Emissiereductie Event in Barneveld voor het complete verhaal van Henk Kievit. Bekijk hier het programma en meld je hier aan voor het evenement.

Henk Kievit is betrokken bij de regiodeal voor de regio Foodvalley.
Henk Kievit is betrokken bij de regiodeal voor de regio Foodvalley.
Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ruth van Schriek, Niek Stam

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
28feb2024

Kennisevent: Emissiereductie met toekomst. Haalbaar en betaalbaar?

Kom meer te weten tijdens het kennisevent: Emissiereductie met toekomst. Haalbaar en betaalbaar? op woensdag 28 februari 2024 in Barneveld. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
28 februari te Barneveld
Kennisevenement
Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) organiseerde in samenwerking met mediabedrijf Agrio op 28 februari a.s. in Barneveld een groot kennisevent over emissiereductie in de de pluimvee-, varkens-, vleeskalveren- en melkgeitensector. Met een stevig inhoudelijk programma werd iedereen geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen en actuele stand van zaken betreffende onderzoek, innovaties en beleid vertaald naar de praktijk. Op de infomarkt toonden van bedrijven en organisaties die zich bezighouden met emissiereductie in de veehouderij de laatste stand van zaken.
Organisatie
logo
logo
Partners
Agrivaknet logo
Sponsoren
Veko Ventilatie logo
Smits Agro logo
Serutech logo
Animal Life Plus logo
Vencomatic logo
VanWestreenen logo
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top