Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesSmaak belangrijker als berengeur

Smaak belangrijker dan berengeur

Consumenten kunnen in het algemeen berengeur wel ruiken bij verhitting van het vlees. Maar het merendeel ervaart geen verschil tussen vlees van wel of niet gecastreerde varkens. Dit is een van de conclusies uit een consumtenonderzoek van Wageningen Universiteit.

Belangrijke ontdekking is dat de consumptie van vlees van niet gecastreerde varkens niet leidt tot een afwijking in de consumptie. Volgens onderzoeker Gé Backus is dit te verklaren omdat voor consumenten smaak belangrijker is dan geur. „Consumenten letten bij het beoordelen van de kwaliteit op een aantal factoren. Smaak is verreweg het belangrijkste." Een ander belangrijk punt is volgens hem dat er tussen consumenten grote verschillen bestaan. Sommige consumenten ruiken niets. Anderen zijn gevoeliger voor de geur.

Consumentonderzoek
Uit het consumentenonderzoek kwamen onder andere de volgende resultaten naar voren:

  • Consumenten kunnen berengeur ruiken
  • Consumenten beoordelen op basis van verschillende kwaliteitscriteria
  • Er treedt in de loop van de tijd en bij het vaker ruiken van berengeur geen grotere gevoeligheid op
  • De verschillen tussen consumenten zijn groter dan de verschillen tussen varkens
  • Consumenten vinden smaak belangrijker dan geur.

Menselijke neus
Backus wijst erop dat preventie de beste manier is om te voorkomen dat consumenten met berengeur worden geconfronteerd. „Er is inmiddels een goede, betrouwbare methode ontwikkeld om vlees met berengeur in de slachtlijn op te sporen, namelijk de menselijke neus. Wanneer we de controle goed uitvoeren, is geur geen onderwerp. En gaat het alleen nog om de belangrijke aankoopreden: smaak.”

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Berengeur
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top