André Wikkerink wil onafhankelijke prijs
Wikkerink zou het liefst zien dat Beter Leven-vlees (één ster), net zoals biologisch vlees (drie sterren), een eigen prijs zou hebben, los van gangbaar. Bij voorkeur een gegarandeerde minimumprijs, eventueel met toeslagen afhankelijk van de marktsituatie. „Wat nu dreigt, is dat één ster in het Beter Leven-concept de standaard wordt. Het nieuwe gangbaar, maar dan zonder toeslagen. Daar zijn veel varkenshouders bang voor. Want hoe meer winkels één-ster-vlees gaan voeren, des te groter de afzet wordt, des te meer komen de toeslagen onder druk. Dat merk je nu al."
Retail is machtig
Tegelijkertijd beseft hij terdege dat het voor een concern als Vion heel lastig zal zijn om dit in de praktijk voor elkaar te krijgen. De retail is machtig; Albert Heijn zal de vleesprijs nooit te veel willen verhogen uit vrees dat de klanten elders gaan winkelen. Dat blijft altijd een spanningsveld, schetst hij.
Vion wil ontwikkelen
Harold Theunissen van Vion, verantwoordelijk conceptmanager voor Good Farming Star, zegt in een reactie dat de vleesmarkt het uitgangspunt is bij het vaststellen van aanvoerspecificaties. „We werken zo vraaggestuurd, dat is precies waar iedereen naar op zoek is. De afzetmarkt is niet statisch, maar dynamisch. Dit voorjaar hebben we op basis van de ruimte in de vleesafzet het aflevertraject voor gewicht bij vleesvarkens verbreed. Dit betekent voor de Good Farming Star-varkenshouders in de praktijk gemakkelijker werken en een hogere opbrengst op de bon.”
Bedrijf in Sinderen
André en Helga Wikkerink uit Sinderen hebben een bedrijf met 200 zeugen, 1.600 vleesvarkens en 25 hectare akkerbouw. De zeugen hebben ze al vanaf 2002 in groepshuisvesting. Sinds januari 2011 levert hij de varkens via Vion af in het Beter Leven-traject. Dat betekent 0,4 vierkante meter ruimte per big en één vierkante meter per vleesvarken. Lees hun hele verhaal in het regionale landbouwvakblad Vee & Gewas van 18 mei.
Tekst: Vee & Gewas
Beeld: Ingrid Zieverink