Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Emissiereductie logo
  • Home
EmissiereductieOndernemen'Bedrijfsvoering heeft veel invloed op emissies'

Grote spreiding in ammoniakemissie uit stallen met dezelfde RAV-code

'Bedrijfsvoering heeft veel invloed op emissies'

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
„Er wordt een grote spreiding gemeten in ammoniakemissie tussen stallen met hetzelfde stalsysteem en dezelfde RAV-code. Dit duidt er op dat er een invloed is van bedrijfsvoering op de emissie”, zegt promovendus Marien Korevaar van Wageningen Livestock Research (WUR). Hij presenteert zijn bevindingen woensdag 28 februari op het Emissiereductie Event in Barneveld.

Korevaar denkt dat het mogelijk is om binnen een gangbare bedrijfsvoering emissies te reduceren. „Er zijn verschillen in stalontwerp tussen varkens- pluimvee-, vleeskalver- en geitenstallen. Deze verschillen hebben invloed op het stalklimaat wat ook weer een effect heeft op de hoogte van de emissie. Binnen veehouderijen vindt eveneens een grote variatie plaats in emissies over de tijd. Deze kan voor een deel verklaard worden door het aantal dieren in de stal, het voerschema, de buitentemperatuur en ventilatiedebiet”, zegt Korevaar.

Continu meten

Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) in Barneveld en WUR startte eind 2022 met continu meten van emissies op vleesvarkens- en vleeskalverenbedrijven in de Gelderse Vallei in het kader van de Regiodeal Foodvalley (Boer aan het Roer). Een jaar later kwamen daar leghennenbedrijven bij.

„We meten met sensoren de ammoniakconcentratie in stallen. Vervolgens wordt de uitstoot berekend”, vertelt projectmanager Anne-Jo Smits van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV). „We meten ook het CO2-gehalte en de relatieve luchtvochtigheid (rv) in de stal en de binnen- en buitentemperatuur”, vervolgt Smits. De metingen vinden plaats op acht blankvleeskalveren-, acht vleesvarkens- en vier leghennenbedrijven. „Dit jaar beginnen we ook met meten op zes vleeskuiken-, vier geiten- en twee rosékalverenbedrijven”, licht Smits toe.

Basis- en interventiemeting

„Het eerste jaar doen we een zogeheten basismeting, dan meten we de emissies zonder dat de veehouder iets verandert aan zijn werkwijze. Het tweede jaar is het interventiejaar, daarin doen we aanpassingen in het management om de emissies te verlagen, zoals het voer aanpassen.”

„Ondertussen verzamelen we veel gegevens, zoals de uitval, voederconversie en andere technische resultaten. Soms zien we een piek in ammoniakuitstoot en soms een dal. Aan de hand van al onze verzamelde gegevens proberen we te achterhalen hoe deze piek of dit dal is ontstaan.”

Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) werkt hierbij samen met Wageningen Livestock Research (WUR). „Marien Korevaar van WUR verzorgt de metingen”, vertelt Smits.

Opvallendste resultaten

Marien Korevaar en Anne-Jo Smits presenteren woensdag 28 februari op het Emissiereductie Event de opvallendste resultaten. „Op blankvleeskalveren- en vleesvarkensbedrijven zijn we al sinds eind 2022 aan het meten. Hier zijn enkele opvallende dingen naar voren gekomen”, zegt Korevaar. „Op leghennenbedrijven zijn we nog geen jaar aan het meten. Het is nog te vroeg om hier heel stellig dingen over te zeggen. Wel presenteer ik de eerste resultaten van de metingen”, vervolgt hij.

De resultaten kunnen volgens Korevaar mogelijk ook interessant zijn voor veehouders die in de toekomst aan de slag zouden willen met doelsturing. Hierbij wordt de ammoniakemissie niet bepaald op basis van het stalsysteem, maar daadwerkelijk gemeten in de stal.

Kom woensdag 28 februari naar het Emissiereductie Event in Barneveld voor het complete verhaal van Anne-Jo Smits van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij en Marien Korevaar van Wageningen Livestock Research. Bekijk hier het programma en meld je hier aan voor het evenement.

Promovendus Marien Korevaar van Wageningen Livestock Research (WLR).
Promovendus Marien Korevaar van Wageningen Livestock Research (WLR).
Projectmanager Anne-Jo Smits van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV).
Projectmanager Anne-Jo Smits van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV).
Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Wageningen Livestock Research

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
28feb2024

Kennisevent: Emissiereductie met toekomst. Haalbaar en betaalbaar?

Kom meer te weten tijdens het kennisevent: Emissiereductie met toekomst. Haalbaar en betaalbaar? op woensdag 28 februari 2024 in Barneveld. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
28 februari te Barneveld
Kennisevenement
Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) organiseerde in samenwerking met mediabedrijf Agrio op 28 februari a.s. in Barneveld een groot kennisevent over emissiereductie in de de pluimvee-, varkens-, vleeskalveren- en melkgeitensector. Met een stevig inhoudelijk programma werd iedereen geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen en actuele stand van zaken betreffende onderzoek, innovaties en beleid vertaald naar de praktijk. Op de infomarkt toonden van bedrijven en organisaties die zich bezighouden met emissiereductie in de veehouderij de laatste stand van zaken.
Organisatie
logo
logo
Partners
Agrivaknet logo
Sponsoren
Veko Ventilatie logo
Smits Agro logo
Serutech logo
Animal Life Plus logo
Vencomatic logo
VanWestreenen logo
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top