Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheid'Stabiel CO2 niveau zorgt voor betere groei'

'Stabiel CO2 niveau zorgt voor betere groei'

In stallen met een stabiel CO2-niveau groeien varkens beter. Bij rondes waarin de staltemperatuur net wat meer fluctueert, is veelal sprake van een wat tragere groei. Dit blijkt uit een tussentijds verslag van het project ‘Verduurzamen varkenshouderij door slim omgaan met stalklimaat’.

In het kader van het project ‘Verduurzamen varkenshouderij door slim omgaan met stalklimaat’ hangen sinds begin 2022 Slimme Stal-meters in de stallen van bijna 100 varkenshouders, die zijn aangesloten bij de leveranciersvereniging StarFarmers. Deze meten realtime de concentraties CO₂ en ammoniak, plus de temperatuur en de luchtvochtigheid. Daarnaast hangt bij 10 deelnemers een dubbele set sensoren, om bijvoorbeeld het effect van klimaataanpassingen tussen 2 afdelingen goed te kunnen vergelijken. De projectbegeleiding is in handen van DLV Advies. In het project participeren deelnemers aan Vions Good Farming Star-programma. Dit programma voldoet aan het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Connecting Agri & Food is betrokken bij de metingen in de stallen en het analyseren van de data.

Betere groei

Uit een analyse van de data uit de stallen zegt Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food een relatie te zien tussen een stabieler stalklimaat en een betere groei bij de dieren. „Dat klinkt heel logisch, maar dat we het nu kunnen aantonen, is wel bijzonder,” aldus Van der Sanden. Zo blijkt uit de data-analyse dat een groot deel van de variatie in groei verklaard kan worden door schommelingen in CO₂ en de staltemperatuur. Van der Sanden: „Varkenshouders sturen veel op temperatuur en we zien over het algemeen dan ook een heel stabiel stalklimaat op basis van de staltemperatuur. Bij rondes waarin de temperatuur net wat meer fluctueert, zien we een wat lagere groei.”

Streefwaarden

Wat betreft CO₂ en ammoniak is het in de zomer makkelijker om binnen de streefwaarden te blijven door voldoende te ventileren. Bedrijven die meer ventileren in de zomermaanden halen makkelijk die streefwaarden. Dat is gunstig voor de gezondheid van de dieren. Bedrijven waar de ammoniak en CO₂ boven de streefwaarden zitten, krijgen het advies om stapsgewijs de ventilatiecapaciteit op te voeren. Daarbij blijft het beeld in de stal en van de dieren leidend; denk aan liggedrag en gezondheid, en uiteraard moet tocht worden voorkomen.

Andere aspecten

Op dit moment wordt er gekeken naar de verschillende aspecten en het effect op het stalklimaat. Zo wordt onder meer bekeken of het voeren van CCM invloed heeft op de ammoniakemissie. De eerste signalen lijken gunstig, maar het is volgens Van der Sanden nog te vroeg om daar harde conclusies uit te trekken. Het project loopt nog door tot juni 2024, dan zijn op de vleesvarkensbedrijven circa 5 rondes mee gedraaid, en circa 11 rondes op bedrijven met gespeende biggen. Het leggen van verbanden is een belangrijk onderdeel van het project. Uiteindelijk is het doel om uit alle verzamelde data de praktische handvatten te halen die kunnen worden toegepast in de stal.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrio archief

Bron: DLV-Advies

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top