Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenTwaalf genomineerden Deltaplan Veehouderij Award 2024 bekend

Twaalf genomineerden Deltaplan Veehouderij Award 2024 bekend

De vakjury van de Deltaplan Veehouderij Awards 2024 heeft in totaal twaalf genomineerden bekend gemaakt. In de varkenshouderij zijn het Nieske’s Erf en het Krullvarken genomineerd. De awards worden uitgereikt tijdens het Deltaplan Veehouderij Event op maandag 3 juni in het Openluchtmuseum Arnhem.

Initiatiefnemers en ondernemers, die aansluiten bij een van de vier transitiepaden uit het Deltaplan Veehouderij, konden zich de afgelopen weken opgeven voor de Deltaplan Veehouderij Awards 2024. Voor de vier winnaars is er een award en een geldbedrag van 5.000 euro, mogelijk gemaakt door het Barth-Misset Fonds. Per transitiepad koos de jury voor de volgende drie genomineerden.

Diervriendelijk en integraal

Transitiepad 1 is ‘Diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij’. Genomineerde Nieske’s Erf is een biologisch varkensbedrijf met een nieuwe vorm van huisvesting die in Nederland nog niet bestond, namelijk een open stal met daarin hutten voor zeugen en biggen.

KipUp is een methode om het welzijn van legkippen in beeld te brengen en te verbeteren. Het is ontstaan uit de behoefte van een pluimveedierenarts om een diergebonden welzijnsmeting uit te voeren. De stal heeft een nieuw ontworpen bolle mestband waarmee de mest direct gescheiden wordt en dagelijks uit de stal wordt verwijderd.

KalverenENWeij is een innovatief huisvestingssysteem voor jonge kalveren dat begin 2023 is ontwikkeld. Hier genieten de kalveren van ruimte, licht, buitenlucht en onbeperkte melkopname in sociaal verband met leeftijdsgenoten.

Waardevolle omnivoren

Transitiepad 2 is ‘Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren’. Met ‘Ode aan de Os’ - de eerste genomineerde - willen vijf Achterhoekse melkveehouders meerwaarde creëren voor stierkalveren uit de melkveehouderij. Stierkalveren worden gecastreerd, zodat ze 1.000 dagen lang graslandpercelen in de Achterhoek & Liemers kunnen benutten die nu niet of nauwelijks worden gebruikt.

Those Vegan Cowboys maken zuivelidentieke kaas zonder dieren. Het belangrijke kaaseiwit, caseïne, wordt gemaakt door precisiefermentatie.

Vermaat probeert met Deloitte, Orbisk en Too Good To Go in een ‘100 Days to Zero Food Waste’-challenge gezamenlijk in een keten voedselverspilling tegen te gaan. Ze hebben een zogenaamd playbook ontwikkeld om in 100 dagen voedselverspilling in restaurants naar nul terug te brengen.

Vernieuwende verbindingen

Transitiepad 3 is ‘Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie’. Eerste genomineerde is Krull varkensstallen. Hier verblijven de vleesvarkens in grote groepen in wroetstallen met een dichte vloer voorzien van een dik pak strooisel waarin de varkens kunnen wroeten.

De Groene Weg slagers zijn gestart met het houden van runderen voor de productie van biologisch rundvlees uit Nederland. Met dit initiatief kunnen Nederlandse biologische melkveehouders hun kalveren in Nederland biologisch op laten groeien.

De Fryske richt zich op een integraal beter zuivelsysteem met aandacht voor dierenwelzijn, klimaat, natuur en boer. De Fryske is de eerste gangbare kaasmaker met één ster van het Beter Leven Keurmerk. Dit jaar zal de kaas landelijk bij de PLUS verkocht worden.

Kwaliteit en zelfvoorzienend

Transitiepad 4 is ‘Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio’. De familie Luring is als genomineerde de 11e generatie in de familie op Bio-boerderij Het Landleven. Eind 2022 zette het bedrijf een stap naar nog natuurlijker en extensiever werken, sindsdien wordt er biologisch-dynamisch gewerkt.

In VrijLevenStal Heerlijkheid Linde draait het sinds medio 2022 om de ontmoeting tussen consument en producent. Het is een grondgebonden en biologisch melkveebedrijf dat veertig, voornamelijk Fleckvieh, koeien houden in een ronde VrijLevenStal.

In 2017 richtten de Caring Vets zich op en riepen zij dierenartsen om compassie voor dieren terug te brengen in het beroep. Daar kwamen in 2019 de Caring Farmers bij. In 2022 kwamen daar tenslotte de Caring Doctors bij. Vorig jaar kwamen zij samen in de Caring Movement.

Klik hier voor meer informatie over de genomineerden.

Deltaplan Veehouderij Event

De awards worden uitgereikt tijdens het Deltaplan Veehouderij Event op maandag 3 juni in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. Doel van het event is elkaar inspireren in een diervriendelijkere en duurzamere veehouderij. Het thema van dit jaar is: Boer-, milieu- én diervriendelijker, een gedeelde uitdaging. Keynote spreker Alex Datema, directeur Food & Agri Nederland bij de Rabobank, gaat hier dieper op in en het thema staat ook centraal in de paneldiscussie. Bezoekers kunnen vervolgens kiezen uit diverse strobaalsessies en afsluiten met een borrel. Aanmelden kan hier.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top