Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Foto van Mascha Scharenborg

Mascha Scharenborg

Opgegroeid op een loonbedrijf en met een studie journalistiek op zak begon Mascha's loopbaan als redacteur bij Agrio. De agrarische sector, het boeiende boerenbestaan en de gepassioneerde ondernemers werden haar grote passie die ze gecombineerde met haar liefde voor het schrijven. Sinds een paar jaar voert ze haar werk op freelance basis uit.

Artikelen tot stand gekomen met hulp van Mascha Scharenborg

Banken zijn extra alert bij groei- of uitbreidingsplannen

Bij financiering van overname van varkensbedrijven willen banken weten of er nog ruimte is om in de toekomst verplichte vervolgstappen te kunnen zetten. Is reductie mogelijk of zit een bedrijf direct op slot als er aanvullende eisen komen?
2023-1012Ondernemen
Onder jongeren bestaat nog steeds een grote bereidheid om het ouderlijk bedrijf over te nemen.

‘Verken opties voor andere constructie’

Het gezinsbedrijf is in Nederland nog altijd de ruggengraat van de agrarische sector. Maar voor hoe lang nog? Overname van een gezinsbedrijf door zoon of dochter is lang niet meer vanzelfsprekend.
2023-513Ondernemen
Rick ter Haar (links) en Jeroen Schuldink startten naast hun baan een nieuw varkensbedrijf. In Eibergen bouwen ze een Zonvarken-bedrijf.

‘Afzet- en prijsgarantie waren onze voorwaarden’

Hun passie voor varkens, ondernemersbloed en enthousiasme over het Zonvarken-concept deed de 31-jarige oud-studiegenoten Jeroen Schuldink en Rick ter Haar besluiten de handen ineen te slaan. Samen startten ze een nieuw bedrijf.
20 februari 2023Ondernemen

‘Intensieve sectoren onterecht langs zijlijn bij stap naar natuurinclusieve bedrijfsvoering’

Steeds meer is er aandacht voor herstel van biodiversiteit, landschappen, waterkwaliteit, klimaat en kringlopen. Wat betekent deze transitie voor de varkenshouder en wat zijn de kansen?
2023-120Politiek en beleid

‘Vertrouw op je intuïtie en ga klankborden’

Is het voor de ene ondernemer een koud kunstje, een ander loopt er liever voor weg: onderhandelen. Kun je onderhandelen leren, wat zijn gouden tips en wat moet je als ondernemer beslist niet doen?
2022-717Ondernemen

Nieuw meetnet geeft meer details over luchtkwaliteit FoodValley

De eerste meetgegevens van een nieuw omgevingsmeetnet voor het meten van de luchtkwaliteit in de regio FoodValley komen naar verwachting deze zomer beschikbaar.
27 mei 2022Huisvesting
Marcel, Doreen en zoon Martijn van den Berkmortel.

‘Contact met consument geeft ons positieve energie’

Familie Van den Berkmortel streeft met haar gesloten varkensbedrijf naar volledige openheid en transparantie voor de buitenwereld. Voor de twaalfde keer doet het Brabantse bedrijf mee aan het Weekend van het Varken op 10 en 11 september.
2022-418Markt
Sjef Verschuuren, accountmanager bij Zoetis: „Als slagerszoon vind ik dat varkensvlees van onberispelijke kwaliteit moet zijn.”

‘Keten heeft berengeur-risico goed in de hand’

Bij grofweg 5 tot 15 procent van de niet-gecastreerde varkens is de gevreesde berengeur aanwezig. Dit percentage varieert sterk omdat het van veel factoren afhankelijk is. Onbekend is hoeveel consumenten klachten hebben of meldingen doen.
2022-330Retail en consument
Speerpunten voor een goed stalklimaat zijn temperatuur, tocht en luchtkwaliteit. Steeds meer varkenshouders werken met slimme meters en met sensoren om het klimaat in de stal te optimaliseren.

NVWA: Te weinig houvast met open klimaatnormen

In varkensstallen gelden geen harde wettelijke normen voor het stalklimaat. Voor inspecteurs van de NVWA is het lastiger om de regels te handhaven. Het ministerie en de NVWA willen daarom toe naar een nadere invulling van de normen.
2022-132Klimaat
Het baart Ingrid Jansen van Stimuland zorgen dat in deze tijden met slechte prijzen de varkenshouders zich niet of nauwelijks laten horen. „Juist nu is het belangrijk om knelpunten aan te kaarten.”

‘Vrees voor aanscherping beleid is onterecht’

Het ministerie wil van varkenshouders weten hoe ze kan helpen op weg naar een duurzamere bedrijfsvoering, onder andere op financieel vlak.
2021-824Ondernemen
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 8
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top